Vestimentația mamelor

Bărbații au dreptate: atunci când ne curtează purtăm ruj roșu, pantofi cu toc și părul în vânt. Iar după ce devenim mame abia dacă dăm cu un balsam de buze incolor (și asta pentru că ni se usucă buzele), nu ieșim din blugii de mamaie și din adidașii noștri atât de comozi încât nu se aruncă deși au prins cincinalul. Să nu uităm și cocurile acelea neglijente, atât de “chic” încât uneori ne dau târcoale porumbeii în căutare de loc pentru cuibărit.

Drept e că și ei vin cu flori la început, se abțin de la zgomote corporale nearticulate și de la epitete deloc corecte politic la adresa noastră și a relației, iar apoi uită definitiv că olecuță de mister n-a omorât nicio relație. Deci se cheamă că suntem cumva chit.

De ce se îmbracă mamele așa?

În primul rând pentru că viața se schimbă serios atunci când ai un copil. În primele faze nici nu apuci să te speli pe dinți minutele regulamentare, ce să mai dai și cu ruj roșu!

În al doilea rând se mută zona de interes. Natura ne-a dotat bine de tot hormonal în așa fel încât supraviețuirea speciei să nu fie cumva în pericol. Avem deci niște ochelari de cal care ne împiedică să vedem altceva decât urmașii.

În al treilea rând pentru că a te aranja, a-ți asorta hainele, a te farda cu tot arsenalul necesită timp. Pe care nu-l ai atunci când copiii sunt mici.

Există totuși niște limite de care n-ar trebui să uităm. Puii n-ar trebui să ne împiedice a ne privi în oglindă și nici să ne ducă în punctul de a speria vecinii cu care ne întâlnim la lift. Vestimentația, prezența noastră în lume, este o formă de respect pe care ne-o arătăm nouă și celor din jur.

Deci, dintr-o oarecare experiență proprie și cu riscul de a supăra, precizez următoarele:

1. Comod nu înseamnă șleampăt. Bine rareori înseamnă și cool, dar ideea nu este să arătăm ca pe podium împingând la un landou, ci să ne prezentăm decent. Ar trebui așadar să spunem adio hainelor din materiale dubioase, lăbărțate, scămoșate, care n-ar trebui abordate nici măcar atunci când punem aspiratorul.

2. Știu cum se schimbă mărimile în sarcină și primii ani de mămicie. Dar oricât de sărace am fi, găsim soluții vestimentare versatile. Când văd mămici cu haine din studenție din care ies șunculițele generoase, eventual și ceva lenjerie în culori devenite incerte, am așa, un deranj vizual. Dar nu asta ar fi problema, ci faptul că ar putea arăta chiar bine cu o rochie în mărimea potrivită.

3. Când ai copii, o simplă plimbare în parc e ca o excursie. Iei cu tine juma’ de casă și un raft de frigider. Șervețele umede și uscate, scutece, schimburi, creme pentru tot soiul de nevoi, gustări, apă, jucării. Dar există soluții ieftine și cool de cărat toate acestea, nu este nevoie de rucsacul acela decolorat pe care stă scris tot mai șters un brand de țigări care nici nu mai există și se închide doar cu două ace de siguranță la fermoar.

4. Papucii nu sunt comozi. Ba chiar sunt periculoși când copilul începe să meargă. Ghetele acelea odioase de mers pe munte, impermeabile si comode, merită și ele un înlocuitor de oraș. Suntem mame, e greu, dar în parc nu exersăm chiar abilități de alpinism.

5. Când ai copii invariabil capeți minim o pată în primele cinci secunde de ieșit în lume. Odrasla regurgitează, mănâncă biscuiți cu tot corpul, îți freacă o frunză de mânecă, își zdrelește un genunchi și vrea în brațe ca prim ajutor. Niște haine imprimate camuflează. Unele cool îi fac pe cei care te văd să înțeleagă că ai fost implicată în accidente uzuale. Stilul homeless creează certitudinea că așa ai plecat de acasă!

6. Știți mamele acelea care vă enervează că-s prea dichisite în parc? Nu au întotdeauna cinci bone și șase bunici, nici buget nelimitat, nici timp berechet. Dar știu că atunci când e greu, iar mămicia nu-i deloc ușoară, să te simți bine în pielea ta poate ajuta.

7. V-ați enervat până acum? Deja vă întrebați de ce am astfel de griji și care-i problema mea că aveți voi tricoul rupt puțin acolo unde intră în pantalon? Iată dovada clară că este nevoie urgentă și stringentă de o razie prin dulapuri! 🙂

Serios, nu-i nimic superficial sau absurd în a arăta decent, în a face Rai din ce ai! Nu trebuie o siluetă de divă, ci doar vestimentație care să o pună în valoare așa cum este ea, în schimbare. Nici haine scumpe sau noi, ci doar întregi, îngrijite, în măsura potrivită.