Unbelievable

Serile trecute am terminat, deși n-am crezit că voi reuși să trec de primele episoade, seria Unbelievable de pe Netflix. Inspirat din întâmplări reale, filmul urmărește povestea unor violuri în serie, petrecute în zone diferite din SUA și investigate de echipe diferite de polițiști.

Una dintre victime, o adolescentă care și-a petrecut copilăria în sistemul de protecție socială, este convinsă de către anchetatori că povestea violului ei este pur imaginară. Astfel ajunge să fie prinsă între trauma inerentă și acuzații legale de fals în declarații care îi transformă viața într-un coșmar greu de imaginat: își pierde prietenii, locul de muncă, este hărțuită constant și bântuită de imaginile terorii din noaptea violului.

N-am să vă dau prea multe spoilere, merită văzut deși nu este un film clasic de urmărit în familie. Punctez doar primele lucruri care-mi trec acum prin minte:

1. Nu poți opri lucrurile rele să se întâmple, dar poți învăța să-ți schimbi optica asupra lor. Asta îi spune o psiholoagă victimei a cărei poveste este urmărită în principal de serie.

Unele persoane aleg să rămână în scenariul de coșmar, altele au puterea să-l depășească.

2. Viața este profund nedreaptă. Dar dacă nu ai forța de a lupta cu aceste nedreptăți, ele se înmulțesc, copleșesc, îngropă, înving.

3. Unul dintre avocați are o replică extrem de dureroasă și reală: când ți se fură o bicicletă nimeni nu pune la îndoială infracțiunea respectivă. De ce se întâmplă altfel cu asalturile sexuale?

4. Violul este cumplit pentru victime, deși în percepția colectivă o infracțiune sexuală nu pare mare lucru. Dar astfel de traume le fură bucuria de a trăi, le aruncă definitiv în umbra fricii.

Una dintre femei, o doamnă în vârstă, l-a întrebat la proces pe agresorul său de ce a ales-o tocmai pe ea, mărturisind că nu mai poate avea nicio rutină cotidiană de teamă ca una din acțiunile ei să nu genereze alte astfel de impulsuri criminale.

5. Când cineva nu este dispus să te creadă, pur și simplu nu o va face, indiferent de context.

6. Există și vor exista oameni incredibil de defecți. Este important să fim prudenți, să știm să ne securizăm viața.

7. Întotdeauna diversitatea de abordări și varietatea de opinii aduc succesul unei acțiuni. Violatorul în serie a fost prins de o echipă mixtă atât ca vârstă, experiență, apartenență la gen sau instituție. Inclusiv opțiunile religioase diferă în grup.

Echipele formate din oameni asemănători sunt întotdeauna paradigmate în abordări stereotipice care pot duce la abuz. Am scris despre asta cu mult timp în urmă și mă bucur întotdeauna când apar astfel de exemple concrete care să-mi întărească vorbele.

Este un film interesant, foarte bine făcut și jucat, care înfurie, intrigă, chiar amuză puțin, în ciuda subiectului, uimește, bucură. Dacă aveți timp și chef, dați un play și spuneți-mi apoi cum vi s-a părut.

Sursă foto: The New York Times