Trei tipuri de reacții

După cele două luni frustrante în care am fost obligați de vremuri și autorități să stăm în casă, se observă cu ochiul liber trei tipuri de reacții pe care le au cei din jur:

1. A crescut numărul celor cu patologii psihiatrice. Se vede cu ochiul liber că unii au clacat, alții au recidivat, din păcate actuala stare de alertă în care tot Covidul este prioritatea, îi va adânci pe cei încercați în stările lor și îi va duce pe cei în situații de risc spre astfel de certitudini. Sunt perdanții fără vină, victimele actualei distopii.

2. Unii s-au adaptat total și aceștia sunt, poate, câștigătorii. Au internalizat toate normele, dacă le mai spui să stea încă șase luni în casă, n-au probleme, execută fără discuții asociate.

3. Alții, o majoritate probabil, au respectat regulile impuse în forță, comunicate în toiul nopții, au stat în casă pâna la limita crizei de claustrofobie, au cheltuit sume consistente pentru măști, dezinfectanți, mănuși. Dar cumva au ajuns la limită și fiecare idee nouă de implementat este îndelung analizată și cu potențial de a fi respinsă.

Toate aceste tipuri reacții sunt vizibile global. A crescut astfel numărul incidentelor absurde, bazate pe diverse patologii individuale și numărul protestelor sociale, care au drept cauză saturarea. Oamenii sunt încărcați negativ de avalanșa de vești negative, de morții numărați anapoda, de frustrări, de schimbări bruște și nefericite.

În Social Media nebunia este mai mult decât vizibilă. Presa o alimentează peste tot în lume. Străzile tind să fie tot mai des scenele unor proteste absurde, să nu uităm grija bruscă și recentă pentru obligativitatea vaccinării a unor concetățeni, în contextul în care un nou vaccin funcțional ar fi, fără doar și poate, o binecuvântare, mai ales pentru cei aflați în categorii de risc.

Este clar că lucrurile nu se vor transforma brusc și definitiv, devenind astfel pozitive. Și că nici nu se pot relaxa deocamdată, pentru că fiecare derogare tinde să aducă noi îmbolnăviri.

Dar nici nu o putem duce așa la infinit. Înainte să ne omoare virusul, ne vor omorî toate celelalte patologii de care sistemul de sănătate a uitat. Și nebunia asta care crește, se dezvoltă, ne atrage în ea social și individual.