Trei comportamente perdante în business

Am o vârstă, deci am văzut copii crescând, relații evoluând și afaceri murind. Despre copii și relații am tot vorbit, azi vă povestesc despre top trei comportamente distructive pe care le-am observat de-a lungul timpului în firmele care au reușit performanța să dispară din peisaj:

1. Credința ca în majoritatea lor oamenii sunt proști, deci pot fi ușor prostiți.

N-am să vă mint, majoritatea oamenilor este compusă din mediocrități, din indivizi cu minte puțină și aspirații pe măsură. Dar asta nu înseamnă că-i poți păcăli repetat, profitabil. De fapt prostul este greu de prostit, așa cum și hoțul știe să se păzească bine.

Trebuie să fii genial să poți monetiza legal și durabil stupiditatea umană. Ori, după cum spuneam, puțini sunt așa printre noi.

Nu mai încercați așadar să vindeți chestii luate de pe site-uri dubioase cu adaos dublu. Nici să umflați firme cu pompa doar pentru a le vinde. A-ți desconsidera cumpărătorii este calea sigură spre eșec.

2. Mentalitatea de tipul “nu este altul mai bun în piață”.

Încrederea în forțe proprii e minunată, dar în business  “mai bun” este nu doar un concept efemer, ci și foarte subiectiv.

Nevoile clienților se schimbă dinamic, iar lumea din jur evoluează imprevizibil: azi ești cel mai bun, mâine vine altul cu o abordare atât de neobișnuită că nici nu știi de unde să o apuci.

Firmele de succes lasă pe alții să le pună în topuri, nu se bat cu pumnii în piept că sunt bombă pe bunătate.

3. Derivată din încrederea nețărmurită în forțele business-ului vine și credința infantilă: “consumatorii mei nu au de unde alege, produsul/ serviciul meu le este indispensabil!”

Normal că nu există așa ceva, întotdeauna există opțiuni sau oameni dispuși să le creeze atunci când simt oportunitatea.

În plus, așa cum spuneam, nevoile ni se schimbă, se rafinează, dispar. Nu poți miza pe indispensabilitate prea mult timp.

Acestea fiind zise, nu ne luați de proști, nu vă credeți Dumnezeii antreprenoriatului și s-ar putea să vă iasă!