Temă de weekend

Ca o reminiscenţă din scurta perioadă petrecută în învăţământul de stat rural autohton, pe când scriam cu stiloul pe 25 de caiete litere, cifre şi alte semne grafice, las aici o lista de articole de citit în weekend cafea sau în caz de plictiseală (pentru că la radio se anunţă ploi). Sunt clasice şi pot fi parcurse oricând, nefiind fixate în nişte indici temporari sau spaţiali care să le influenţeze sensul. Eu am ajuns la un număr impresionant de link-uri salvate pentru ca sunt multe titluri care îmi plac şi puţin timp să le citesc, iar asta mă ajută în (extrem de rarele) momente de plictis.

Aşadar:

Dosarul “Mama mea” publicat în Dilema Veche. O serie de poveşti cu şi despre mame spuse de copii ajunşi adulţi. Unele triste, altele voiase, unele cu tâlc, altele doar frumoase, dar toate pline de nostalgie şi ceva regrete.

Articolul care ne dă speranţă: în vremuri în care antibioticele tind a deveni inutile, iată că cineva găseşte o nouă utilitate, neasteptată a doxicilinei. Nu m-aş fi gândit niciodată, dat tocmai aici e partea frumoasă ca în loc sa lupte cu bacteriile, hapurile respective pot lupta cu stresul post-traumatic. Întreaga poveste aici, exista în text şi sursa iniţială. Poate cine ştie, în curând aflăm că antidepresivele luptă de minune cu streptococul beta-hemolitic sau că tantum verde tratează osteoporoza.

O perspectivă realistă asupra gândirii pozitive (link). Eu glumesc mult pe tema asta, dar pare totuşi destul de serios.

Ceva ce fiecare dintre noi intuieşte, dar este greu de pus în cuvinte: liderii din organizaţii şi, aş adăuga eu şi vedetele, nu sunt oameni în carne şi oase, ci proiecţii mentale ale angajaţilor, adepţilor, fanilor. Detalii aici, în articolul Harvard Business Review. Exemplele sunt foarte relevante, este posibil să le fi trait pe pielea proprie pe la locul de muncă al fiecăruia.

Asta este lista de azi. Weekend plăcut!