Statui

Când a murit un nebun poet al neamului am realizat că ipocrizia bate patologia. Neașteptat de multe osanale, flori și lacrimi pentru cineva care a ținut decenii să ne arate mai degrabă urâțenia preocupărilor sale decât seria calităților umane.

Ieri s-a curățat fondatorul imperiului Playboy. Un tip exotic, putred de bogat, care și-a trăit viața în pijamale înconjurat de femei frumoase. Mă așteptam ca lumea să consemneze decesul, mă așteptam la bancuri (parcă nici păcatele nu mai sunt ce au fost), mă așteptam la acoperire media serioasă. Omul a plătit salarii, a contribuit cu taxe uriașe, avea notorietate, construia notorietate.

Nu mă așteptam totuși la partea cu atributele. Eliberatorul femeii, ba chiar și al bărbatului, cel care a schimbat mentalități, pionierul tuturor celor nevăzute până atunci în materie de sexualitate, vizionarul. Ai zice că fără HH acum eram mai puțini și mai proști.

Omul a avut o singură mare calitate: a făcut bani mulți din sexualitate respectând (în mare) legile în vigoare. Și a făcut-o cu stil.

Nu a inventat nimic, femeile se dezbrăcau în poze cu mult înaintea revistei în cauză și bărbații se holbau la ele.

Nu a eliberat femeile, ci le-a transformat în obiecte de… admirație globalizată. Le-a pus urechi de iepure și tăvi în mână, care e partea cu ruperea unor lanțuri aici? Nu a eliberat nici bărbații, tot pe ascuns foloseau imaginile-suport, tot cei puțini puneau la loc de cinste în bibliotecă albumele cu tipe.

Este viața lui o lecție de marketing? Da. A fost un antreprenor de succes? Clar de tot! A avut o contribuție socială majoră? Hmmm, n-aș zice.

A speculat, s-a descurcat, a trăit după reguli inaccesibile tuturor. Dar de aici la a-l transforma în eroul unor vremuri, drumul este lung și întortochiat.

“Despre morți numai de bine” înseamnă să le uităm păcatele. Dar văd că omul modern deja inventează adevărate colecții de virtuți la care defunctul nici nu s-a gândit că le-ar putea avea.

Odihnească-se în pace! Eu nu voi uita niciodată că pe ambalajul urechilor de iepuraș cumpărate de la librărie pentru o serbare de grădiniță era pusă o duduie cu tocuri și frac negru. I-a ieșit, nene!