![](https://valentinaneacsu.ro/wp-content/uploads/ADFEF2F4-186E-4EB6-994C-3D3A5B553B69.jpeg)
Zilele acestea un scandal de zile mari se flendurește în agora Social Media: un idiot care instigă la violență împotriva femeilor este promovat mai ceva ca un potențial tratament minune împotriva Covid-19. Toți analiștii de tastatură au avut o opinie pertinentă pe subiect, de la a blama, din nou învățământul românesc, până la a sublinia, o dată în plus, importanța educației sexuale în școli. Nu au fost uitați nici analfabeții funcționali, cei care poartă vina tuturor relelor din țara asta și sunt întotdeauna în categoria “ceilalți”.
Ce uită toți cei care s-au agățat de subiect pentru a-și expune mostrele de inteligență și cunoaștere? Că de fiecare dată când scrii despre un tâmpit, tâmpitul devine mai celebru. Fiecare like, share sau comentariu îi cresc deviatului șansele la câștiguri ulterioare mai mari. Și la o comunitate mai solidă, la fel de minunată ca el.
De câte ori scriu despre educație lumea începe să caște. Cred că dacă aș pune o poză cu Albița, ar avea mai mult succes. Dar brusc, educația devine argumentul principal și arma esențială de luptă, fix în promovarea non-valorilor.
Mă scuzați, dar toți cei care i-ați scris omului numele și prenumele în încercarea de a-l demoniza, sunteți incredibil de proști! Pentru că în încercarea de a arăta lumii ce războinici frumoși sunteți i-ați mai adus omului material de propagandă și noi subiecți să-l asculte.
Singurul lucru care merita scris pe subiect într-o țară civilizată ar fi fost: “un individ care abera pe YouTube, a fost vizitat de Poliție pentru că instiga la violență împotriva femeilor.”
Dar ar fi prea plictisitor, nu? Ce să analizezi din asta? Cum să îți expui complicatele analize care arată că tot școala românească e de vină, când este evident că educația rezolvă multe, dar nu deviațiile, patologicul?
Eu nu știam de omul ăsta, dar acum am aflat și n-aș fi vrut. Ca mine sunt mulți alții. Vă mulțumim că l-ați făcut celebru! Cine o fi analfabetul funcțional acum?
Concluzionând: fiecare dintre noi are o responsabilitate în a alege ce citește și ce dă mai departe în Social Media. Dar puțini o mai exersează. Așa ajungem să promovăm, deseori fără voie, ba chiar cu intenții bune, devianța, patologicul, răul.