Șoricelul săritor

Timpuri de poveste, ce să zic! Din aceea de adormit copiii:

Așadar a fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi, nici nu s-ar mai povesti, a fost un șoricel mititel și drăguțel. Trăia la o fermă mare, plină de animale, plante și copii. Și avea mulți prieteni acolo, chiar și două pisici tărcate și bătrâne, care stăteau toată ziua pe o verandă.

Ca noi toți, șoricelul nostru avea o calitate. Sau un defect, după cum se nimerea optica celui care stătea să judece. Era tare sfătos!

Adică extrem. Nemaiîntâlnit. Extraordinar. Grozav.

Nu apuca să audă de o problemă la fermă că sărea primul cu idei, rezolvări, soluții, opinii. Vorbea cu toți cei implicați, emitea analize ample. Mulți îl ascultau și făceau întocmai. Puțini stăteau să cugete cu mintea lor situațiile. Și mai puțini aveau curajul să îl ignore.

Pentru că așa este în lumea oamenilor ca și a animalelor: cel care vorbește mai mult și mai tare pare a avea dreptate. Și cel care aleargă mai repede și mai bine pare a fi mai de ajutor.

De exemplu, odată rața și-a găsit toate ouăle sparte. Șoricelul a venit și i-a făcut capul calendar să nu mai lase ouăle nesupravegheate că așa va păți mereu. Aparent dulăul curții, Fiofiara, are o problemă de comportament și sparge tot ce prinde. Nu doar că rața a ajuns să clocească toate ouăle ascunzându-le și stând prea mult pe ele, lăsând astfel fermierul fără clientelă și umplând curtea cu prea mulți boboci. Dar și câinelui i s-a dus vestea de a fi agresiv, deși avea porecla în glumă. Așa că a ajuns în lanț. Iar el nu făcea nimic rău, ceilalți se speriau când îl întâlneau din cauza zvonurilor auzite!

În altă zi cele două pisici au căzut de pe canapeluța unde își petreceau veacul. Aceasta s-a rupt brusc. Probabil din cauza umezelii, lemnul ei vechi putrezise. Șoricelul le-a trimis să stea pe uscătorul de rufe, care era mult mai înalt și incomod, dar, ce-i drept, și mai solid. Bătrâne fiind și cu dureri de oase, ratau adesea aterizările, așa că una dintre ele s-a trezit cu o problemă la lăbuța dreaptă din dață. Au urmat alte dureri, plus tratamente costisitoare, dar, cel mai grav este că au fost închise în casă unde, considerau oamenii fermei, erau în siguranță.

Ar fi multe altele de povestit! Odată i-a zis cocoșului să tacă pentru că e în risc să răgușească. Iar toată ferma a dormit atât de mult în acea dimineață de nu mai știa fermierul cum să facă cu mulțimea de livrări promise. Altă dată vacilor să mănânce multă ceapă pentru că are antioxidanți, iar produsul lor va fi mai sănătos. Numai că așa s-a pierdut cel mai important client, un lanț de cofetării, care a refuzat să mai cumpere de la fermă din cauza mirosului pregnant al laptelui. Cum să faci prăjituri cu aromă de ceapa?

În ciuda acestor întâmplări șoricelul era în continuare ascultat. Pentru că așa este în lumea oamenilor ca și a animalelor: cel care vorbește mai mult și mai tare pare a avea dreptate. Și cel care aleargă mai repede și mai bine pare a fi mai de ajutor.

Într-una din zile s-a pornit mare conflict între țap și berbec. Nu aveau nimic de împărțit, dar se cam înfierbântaseră de la caniculă și au început să se contrazică până când situația a degenerat. Șoricelul a a pornit să rezolve situația, convins fiind că fără el s-ar putea declanșa un adevărat război fermier.

Ajuns la fața locului, a văzut că deja conflictul escaladase: după ce și-au spus cuvinte urâte, cei doi erau pe cale să înceapă lupta cu coarnele din dotare. Șoricelul a început să comenteze că nu-i o idee bună să se lupte pentru că pot rămâne mutilați sau chiar mai grav, familiile lor își pot pierde capetele.

Pentru că erau deja teribil de enervați și pentru că au găsit o cale comună de a se liniști, atât țapul, cât și berbecul s-au pus să-l fugărească pe sfătosul nostru șoricel. Unul îl amenința că îl rotisează între coarne, celălalt că îl spânzură tot pe acolo. Evident, doar vorbe spuse la nervi!

Dar personajul nostru s-a speriat atât de tare încât s-a lăsat de atunci de dat sfaturi nesolicitate. Totuși sare mereu în ajutor atunci când prietenii îl cheamă la datorie.

Iar eu am încălecat pe o șa și v-am spus povestea așa! V-a plăcut povestea mea?