Solidaritate feminină

Dacă un bărbat își găsește o amantă, este de vină nevasta. E plictisitoare, cam fițoasă și fără ocupație.

Dacă o fată dintr-o familie de medie se îndrăgoștește de un băiat cu bani, este, de fapt, o calculată. Dragostea se mai uită și la contul bancar.

Dacă o femeie ia decizia de a face un pas în spate al carierei pentru a avea grijă de copii, este o putoare. Nu s-o plictisi de atâta stat acasă?

Dacă o mamă face mai mulți copii cu soțul ei afacerist se “securizează”. Odraslele, se știe, sunt buni la împărțirile și celelalte calcule post-divorț.

Dacă o tipă este frumoasă, automat este și superficială. Frumusețea și deșteptăciunea nu pot fi nici ele puse în aceeași ecuație, este dovedit științific.

Să zic și de grase? Ce să mai, sunt nesimțite, le place shaorma. Nu contează că uneori loteria genelor chiar joacă feste, iar hormonii chiar chinuie cântarul.

Mai am. Mai spun? Încrederea în sine este definită ca un defect, succesul în carieră vine din compromis, insuccesul copiilor un stigmat. Hainele frumoase, lipsă de ocupație, opiniile ferme – tendința se a se crede deșteaptă, independența, incapacitatea de a cultiva relații, cercul mare de prieteni lipsa de ocupație reală. Nu mai zic de fusta scurtă, invitație clară la comportamente deviante.

Aș vrea să fi auzit toate cele de mai sus doar din gura unor bărbați. Să-i pot înjura de tatăl care i-a educat astfel, pentru că respectul față de femeie de acolo vine prima oară.

Dar din păcate prea multe femei emit astfel de sentințe sociale. Prea multe sunt într-o competiție deja nefirească și inadecvată vremurilor. Dușmanii noștri, ai femeilor, sunt chiar noi, cele care demonizăm soacrele, prietenele, colegele, nurorile, vecinele.

Multe dintre noi suntem deja copleșite de frici, supărări, așteptări pururea neîmplinite. Provocările noastre nu-s deloc ușoare, așa că ar ajuta mai multă solidaritate feminină și mai puține etichete ca cele de mai sus. Dacă noi nu o facem, cine ar putea schimba asta?

Mâine ar putea fi chiar fiica ta cea care își calculează sau securizează relații, care e putoare sau îi place ceafa de porc, pe care o părăsește bărbatul din cauza ei sau care invită vestimentar la comportamente deviante. Lasă piatra, sunt destule aruncate oricum. Ce zici de o vorbă bună?