
Pare a fi o întrebare specifică eşecului: şi acum ce? Ce urmează în jos după nivelul mării? Ce fac dacă am greşit? Ce soluţii am? Ce paşi trebuie să urmez pentru a ieşi din impas? Ce ar trebui să mă motiveze pentru a continua?
Cu toate acestea eu am auzit-o în trei poveşti despre succes:
Prima, cea a unei cântăreţe de notorietate planetară care îşi povestea într-un documentar cariera. Ajunsă în punctul considerat atunci maxim, cu săli pline, conturi în bancă aşişderea şi imposibilitatea de a mai ieşi din casă fără gardă de corp exact asta s-a întrebat: Şi acum ce?
Ce mai poate urma? Ce fac în continuare? Ce ar trebui să mă motiveze? Ce ar trebui să simt?
Păi ar urma un nou album… Oamenii se plictisesc şi te uită dacă nu apari cu altceva. Este plină istoria muzicii moderne de artişti care au rămas în memoria colectivă cu un singur hit. Şi să duplici succesul nu-i chiar un obiectiv facil, creaţia fiind o activitate volatilă, greu de controlat.
Iată că răspunsurile nu sunt uşoare nici când priveşti de sus. Pentru că tot jos poţi ajunge, dacă nu te prinzi la timp că întotdeauna e loc de urcat.
A doua oară am întâlnit-o în relatările unui antreprenor cunoscut mie care a lăsat în urmă succesul financiar pentru a se dedica unor cauze nobile şi mai puţin profitabile. Ajuns într-un moment în care banii veneau fără efort, iar business-ul creştea accelerat, a avut exact aceeaşi nelămurire existenţială: Şi acum ce? Ce urmează? Ce ar trebui să fac sau să simt? Răspunsul l-a dus într-o cu totul altă zonă profesională şi personală.
Uneori se întâmplă şi aşa: succesul poate deveni inconfortabil, obositor, demotivant. Iar zona de confort îi poate lua oricând locul, cel puțin temporar.
Recent am auzit-o din gura unei sportive de succes, una dintre puţinele cu tricolor pe echipament. Luând argintul la o prestigioasă competiţie, obiectivul următor s-a arătat generos: aurul. După cea mai înaltă treaptă a podiumului însă, care s-a lăsat până la urmă cucerită, a apărut dilema: Și acum ce?
Din fericire răspunsurile i-au venit uşor, nu degeaba spuneau stămoşii că mintea sănătoasă stă într-un corp sănătos. Vom mai auzi de medaliile ei la ştirile sportive, asta e clar!
Dacă vă pregăţiţi aşadar pentru succes, dacă îl aşteptaţi şi vi se pare că întârzie nepermis, savuraţi drumul spre el. Şi nu e un truism, citat motivaţional bun de rostogolit pe LinkedIn, este înţelepciune în stare pură. Pentru că asta urmează să faceţi apoi şi pentru a-l păstra. Reuşita cere un răspuns constant la aceeaşi întrebare care ne bântuie ratările: Și acum ce?