Se poate: interviul de selecție la școală

Copilul cel mare face gimnaziul la liceu. O alegere îndelung blamată de mai toți cunoscuții, dar de care suntem cu toții, părinți și copil, mai mult decât încântați.

Cel mai recent motiv de bucurie pentru mine, ca părinte HR-ist, sunt două. Două proiecte legate de carieră, care vizează atât orientarea spre o meserie cât si familiarizarea cu procesele de recrutare și selecție.

Am să vorbesc acum doar despre cel care este aproape de final. Așadar copiii au avut șansa să aplice pentru pozitia de profesor pentru o ora, la materia preferată, de Ziua Elevului, din cadrul Școlii Altfel. Pentru a aplica, au avut nevoie de CV, scrisoare de intenție și scrisoare de recomandare din partea profesorului pe care îl înlocuiesc in ora respectivă.

Credeți-mă, să-ți faci CV-ul în clasa a V-a, este complicat. Dar extrem de util, pentru că așa nu uiți să faci ceva notabil în fiecare etapă din viață. Din fericire copilul are experiență în predare încă din clasa a IV-a, așa că am avut un punct de plecare. Și nici cu scrisoarea de intenție nu a fost ușor… A existat apoi un proces de selecție, aplicanții fiind intervievați de catre o comisie de elevi. Interviurile au avut la bază informațiile din CV și s-au desfașurat cam ca la carte.

La final, din mulți înscriși, puțini au mai rămas. Ca in orice recrutare respectabilă! 🙂 Așteptăm cu interes și ultima etapă: susținerea orelor de predare propriu-zise.

Poate că pentru mulți părinți proiectul a trecut neobservat. În multitudinea de concursuri școlare, a reuși sau nu să treci de un interviu de selecție școlar pare fără miză. Pentru mine însă, aceasta este o uriașă repetiție pentru viitor. Pentru că văd prea mulți candidați cu rezultate academice notabile, dar incapabili să se supună regulilor unui joc atât de simplu cum este angajarea. Pentru că nu au învătat nimic despre cum să îți faci un CV, ce înseamnă un interviu, pentru că au aflat că sunt importante abia când au ajuns în fața lor.

Dincolo de orice, școala trebuie să pregătească oameni angajabili. Și oricât de mult se vor schimba recrutarea și selecția in viitor, ele vor rămâne la baza angajării. Sper așadar ca astfel de proiecte să devină o obișnuință în școlile noastre.