Scurtă analiză sociologică

M-am nimerit ieri într-o mulţime de români, strânsă în scopuri comune: unii pentru a depune cererea pentru un nou paşaport, alţii pentru a-şi rezolva chestii administrative legate de maşinile din dotare.

Pentru că nu m-am putut abţine, am purces la o analiză sociologică mult mai empirică decât cele făcute de cercetătorii englezi, dar la fel de relevantă:

-50% dintre cei aflaţi la coadă nu au habar care este procedura. Ca pe vremea răposatului, când vedeai o adunare liniară şi mai întâi te poziţionai şi abia apoi aflai motivul, aşa si acum, oricât te-ai documenta înainte, tot la faţa locului afli toţi paşii de urmat, după un proces consultativ cu cei aflaţi în segmentul superior de respondenţi (*).

-98% din eşantionul extrem de reprezentativ se îmbracă extrem de colorat. Nu ştiu dacă e de la tendinţele modei în sezonul ăsta sau suntem noi un popor optimist şi vesel, dar pot spune că în 2016, unde sunt români sunt şi curcubee de culori.

-30% nu ştiu să respecte instrucţiunile primite, oricât de clare ar fi. Poate de asta nu se mai agită nimeni să publice procedurile într-un mod prietenos pentru utilizatori.

-20% mănâncă, chiar dacă nu este nici ora, nici locul. Mirosul produselor alimentare se împrăştie întotdeauna în 100% din spaţiul închis sau 80% dacă vorbim de aer liber.

-80% dintre ai noştri au pielea prea bronzată şi luaţi-o exact aşa, fără accente discriminatorii. În ciuda avertismentelor medicilor, vara mai tot românul devine tuciuriu semn că 100% aprobă mai degrabă cataplasma cu iaurt decât prevenţia cancerului de piele.

-25% dintre cei sosiţi la coadă renunţă în primele 3 minute, invocând amânarea pentru ziua imediat următoare. Problema este că doar cei care stau se prind că ziua următoare poate fi mai prolifică doar în jurul prânzului, când cozile se micşorează simţitor.

Lăsând gluma la o parte, suntem mulţi fraţilor. Mulţi şi greu de globalizat 🙂

(*) Adică cei din faţă.