Scrisoare pentru mine

Am observat că uit tot soiul de lucruri. Dar niciodată articolele pe care le scriu – şi am multe la activ. Chiar dacă nu-mi mai amintesc conţinutul în întregime, ştiu unde să le caut şi, mai ales, cunosc ideile principale.

Profit de asta şi îmi las aici nişte sfaturi pentru bătrâneţe, în speranţa că voi apuca a le reciti şi, mai ales, a le urma.

“Zece paşi pentru o bătrâneţe frumoasă de la Valentina Neacşu din floarea vârstei pentru Valentina Neacşu la senectute:

Răsfăţul este întotdeauna o sursă de bine. Ştiu că toate încercările de până acum apasă, dar dacă ai ajuns aici, înseamnă că eşti mai puternică decât crezi. Râzi mult, plimbă-te, plantează flori. Găseşte bani pentru o rochie frumoasă şi pentru o cremă de faţă bună. Îţi par inutile? Eram sigură că vei spune asta, întotdeauna ai crezut aşa. Dar tot le cumpărai.

Ai grijă de sănătatea ta. Ani de zile te-ai gândit la ceilalţi, la programări, tratamente, la a-i proteja. A venit momentul să faci din a-ţi fi bine ţie o prioritate. Mergi la băi, e loc de socializare. Şi da, încearcă circuitul acela pe Marte contra reumatismului, ar putea fi util! Asta apropo de punctul 8 de mai jos.

Ai grijă de mintea ta. Vizitează un psiholog, dacă nu mai găseşti motive de bucurie. Viaţa are ceva bun de trăit la orice vârstă. Dacă nu crezi asta, ar putea fi o depresie. Priorităţile tale trebuie să fie independenţa de orice fel şi conectarea permanentă la noutăţile lumii în care trăieşti. Nu e greu, trebuie doar să ai o motivaţie optimă şi cineva de la care să înveţi. Soluţia este la punctul imediat următor.

Petrece mult timp cu nepoţii, sunt un bulgăre de energie contagioasă. Calea să-i atragi? Banii şi o minte încă tânără, care le oferă soluţii nebănuite la problemele vârstei lor. Păcat că a dispărut ciocolata…

Păstrează-ţi optimismul. Copiii tăi au acum propriile lor greutăţi şi probleme. Fii tu cea care îi scuteşte de supărări, de lamentări fără utilitate, de griji în plus. Găseşte puterea să glumeşti şi să zâmbeşti indiferent de vreme, aşa cum ai făcut mereu. Dar, mai ales, găseşte puterea să le fii de ajutor atât cât mai poţi.

În tinereţe ai avut un temperament vulcanic. Probabil că ţi-a folosit, neavând prea multe arme de apărare. Este momentul să conştientizezi că femeilor în vârstă nu le rămâne un alt atribut al frumuseţii în afară de blândeţe.

Igiena, draga mea, trebuie să devină o obsesie. (Ai grijă că de la sinuzitele mult prea repetate s-ar putea să-ţi cam fi pierdut mirosul.) Sper că ţi-ai păstrat obiceiul să arunci hainele rupte şi farfuriile ciobite! Vintage e întotdeauna cool, dar hărtănit înseamnă doar vechi şi trist.

Nu te teme să încerci ceva nou. Aminteste-ţi că în tinereţe mereu spuneai că vei pleca în tot soiul de destinaţii turistice periculoase după ce îţi vezi copiii mari. Vopseşte-ţi părul în verde, dacă ai chef. Paraşutează-te. Începe un curs de tir cu arcul, dar abia după ce-ţi rezolvi cu dipotriile. La cum te ştiu, vei fi privită oricum ca o bunică excentrică.

Nu începe niciodată povestirile cu celebra sintagmă “pe vremea mea”. Mai ştii că marele copil se apuca pe vremuri să sforăie când auzea cuvintele astea? Dar nu te ruşina să povesteşti atunci când ţi se cere. Despre Ceauşescu, Revoluţie, UE, Brexit, terorism. Despre cum erau telefoanele. Totuşi, nu le spune nepoţilor despre trăznăile părinţilor lor. Sau poate doar ponderat, motivaţional, cu morala corectă.

Scrie în continuare. Întotdeauna te-a ajutat să-ţi pui gândurile în ordine, să-ţi găseşti liniştea şi să te regăseşti pe tine cea ascunsă în mii de griji şi imagini reflectate. E cea mai ieftină şi eficientă terapie, în plus poţi abuza fără grijă de ea.

Ma opresc aici. Sunt convinsă că, dacă n-ar veni chiar de la tine, sfaturile de mai sus te-ar enerva. Aşa, vei scrie un alt capitol în jurnal, în ton amuzant şi nonşalant, chiar dacă ai un nod în gât şi ceva lacrimi gata sa iasă din ochi.”