Schimbarea schimbării schimbate

Ca de obicei, atunci când intră în pană de idei, politicienii supraimpozitează veniturile mici și dezbat despre educație. Iar noi mergem mereu după fentele lor.

Se vorbește așadar mult și prost zilele acestea despre reforma învățământului din România, pentru că nu poți niciodată dintr-un organism subnutrit să faci unul sănătos, dându-i tot atâta mâncare câtă l-a dus la slăbiciune.

Dar și dacă s-ar dubla bugetul, reforma reală nu pleacă de la materii și examene. Ci de la valori.

Școala este oglinda societății. Cât timp munca ni se va părea înjositoare și șmecheria demnă de prețuit, nu poți vorbi despre educație. Cât timp mult ni se pare bun, iar este contraintuitiv să ne credem specialiști. Iar atât timp cât cei vulnerabili sunt priviți ca “slabi”, deja vorbim despre un sistem care tinde să devină ticălos.

Educația pornește de la a crea un om util și funcțional in societate, conform abilităților și aspirațiilor pe care le are. Ce înseamnă util? Asta ne-o spune piața muncii. Ce înseamnă funcțional? Asta ne-o spun statisticile reale privitoare la sănătate, inclusiv cea mintală, la modul în care ne petrecem timpul liber, la vârsta la care copiii devin independenți financiar.

Educația este, așadar, despre alfabetizare, despre crearea de deprinderi privitoare la învățare, despre a-ți găsi locul într-un grup social, despre a-ți depăși limitele, statutul, potențialul. Este despre egalitate de șanse, despre incluziune, despre diversitate. Pentru că una este școala din Coțofenii din Dos și alta cea din buricul Bucureștiului. Toți copiii au dreptul la educație indiferent de locul nașterii, venitul familiei, culoarea pielii, Dumnezeul la care se închină sau nu.

Pare surprinzător, dar nu este despre ipotenuză, nici despre Ștefan cel Mare și nici despre clima din Honolulu. Nu este (doar) despre copilul nostru și nevoile pe care credem noi că le are, ci despre toți și toate.

Problema este că prea puțini profesori și aproape deloc părinți, mai sunt conștienți de asta. Așadar schimbăm iar schimbarea schimbată și așteptăm răbdători următoarea rundă de fente.