Scapă cine poate!

Din martie 2020 lumea a luat-o razna într-un mod pe care nu și-l inchipuiau decât cei cu o imaginație foarte bogată. Tot de atunci lucrurile s-au mișcat într-un ritm amețitor, pe care l-ar fi crezut posibil poate doar cei foarte optimiști. Știința, tehnologia, relațiile de muncă, reziliența noastră, toate au căpătat noi valențe și puteri.

Dar sunt cel puțin două lucruri care au rămas la fel: prostia și autosuficiența umană.

Prostia e clasică și endemică. Se va perpetua agresiv și progresiv atât timp cât proștii găsesc ușor canalele de comunicare, adepții și parteneri de discuție pe care să-i coboare la nivelul lor.

Iar autosuficiența rămasă nu ajută deloc. Aș defini această trăsătură aproape generalizată ca fiind prostia școlitului, a celui care are senzația că le știe pe toate doar pentru că a învățat mai bine ca alții la școală și are o diplomă universitară.

Proștii de rit nou sunt cei care văd cu ochelari de cal, doar bula lor confortabilă. Care nu înțeleg mecanismele sărăciei. Care nu au memoria recentă sau își amintesc realitatea prin imagini perimate de propriile opinii. Care extrapolează total nepotrivit, conform experiențe personale.

Care nu pricep că tocmai incapacitatea lor de a vorbi pe limba neșcolitului mărește pătura celor care nu înțeleg și nu cooperează. Și care nu realizează nici măcar în ultimul ceas că și din cauza lor s-a ajuns în punctul acesta în care scapă cine poate!

Dacă ți se pare că e vina lui tanti Miorița dintr-un sat uitat de lume că nu știe ce e aia anticorp monoclonal, medicament antiviral sau tehnologie ARN a vaccinului, fratele sau sora mea, ești mult mai praf ca ea! Termenii ăștia n-ar trebui fluturați de toți neaveniții prin media tocmai pentru că nu e treaba oricui să-i înțeleagă.

Dacă ai crezut că votând USR/ PNL/ AUR sau oricare alt partid ești superior celorlalți, că faci parte din tagma celor patrioți, care nu se lasă păcăliți de minciunile altora, că doar tu deții cheia ieșirii din mocirla politică, ghicește ce: atitudinea asta are un nume. Naivitate! Politica a fost și va fi întotdeauna o mare păcăleală, iar adevărații eroi au fost cei și-au făcut treaba indiferent de președintele sau ministrul care aberează pe la televizor.

Dacă te crezi superior doar pentru că te-ai vaccinat și arunci cu noroi în proștii care n-au făcut-o, crede-mă, ești la fel de stupid(ă) ca ei. Pentru că niciodată nu vei convinge pe cineva să-și schimbe opinia ridiculizând, arătând cu degetul, agresând verbal.

Veșnicul război noi vs. ei este perpetuat de cei oportuniști. Dezbină și conduce este o strategie clasică și mereu funcțională. Și asta pentru că există întotdeauna suficient proști, școliți sau nu, care să se prindă în jocul perfid al superiorității.

Situația este clar scăpată de sub control. În plină criză sanitară nu e nimeni care să-și asume responsabilitatea, pentru că politicienii ăia votați de majoritate, precedenții fiind hoți, s-au dovedit a fi incompetenți. Urmează, după cum e firesc, unii care nu-și vând țara, dar vor fi și imbecili, și ticăloși.

Cât despre noi, votanții, am învățat deja: scapă cine poate! Sper să ne reamintim și la următoarele alegeri.

P.S. Ca să nu-mi aud vorbe, sunt vaccinată. Și mi-aș fi dorit să fie mai mulți ca mine. Dar îi înțeleg perfect pe cei care nu-mi sunt de acord: în România doar politicienii și oportuniștii mai știu să vorbească o limbă de toți înțeleasă.