Sărbătorile vin – ghid de supraviețuire

În caz că ați ratat calculul, începe acea perioadă din an în care trebuie să fim mai buni, mai generoși, mai apropiați. Dar, în mod deloc paradoxal, ne cam iese pe dos: suntem tot mai chiauni, nervoși, obosiți.

Motivele sunt trei mari și late: presiunea socială – neapărat Crăciun înseamnă masă îmbelșugată, brad mare și frumos, copii bucălați și cuminți, familie extinsă ospătându-se zen, presiunea financiară, pentru că toate cele enumerate mai sus costă și volumul de muncă mai mare, la unii la serviciu, la alții acasă, iar pentru cei mai puțini norocoși în ambele locuri.

Cum supraviețuim în nebunia care se apropie?

Cele mai grele sărbători pe care mi le amintesc au fost după mari pierderi. Cei care au trecut prin asta îmi vor da dreptate: sunt cumplite, nu te poți bucura de nimic și simți festivismul ca pe ceva ipocrit, inutil, lipsit de orice substrat pozitiv. Am supraviețuit, au urmat vremuri mai bune, nici fericirea, nici necazul nu sunt constante sau măcar previzibile. Dacă ar fi să fac un ghid de supraviețuire, cam asta ar fi recapitularea:

1. Fără așteptări nerealiste!

O dată în calendar nu face soția mai frumoasă, șeful mai generos, soacra mai sufletistă sau copiii mai cuminți. Din contră în toată agitația care se apropie este posibil ca tensiunile să crească, iar atmosfera să îmbie la a împodobi bradul cu fulgii altora.

A privi sărbătorile demitizat, dincolo de ambalajul publicitar care li s-a creat, ajută mult la echilibrul emoțiilor, gândurilor și faptelor din această perioadă.

2. Fără comparații! 

Da, Popeasca primește Vuitton, Georgeasca își face Revelionul mâncând înghețată cu aur în Dubai și lui Vasilescu îi vin copiii din Papua Noua Guinee. Bravo lor, fiecare se bucură de ce are. Probabil că și ei au avut cândva sărbători în care s-au uitat la Țociu și Palade mâncând friptură ardelenească (*).

Chiar dacă nu avem nimic de laudă anul ăsta, facem să fie bine la anul. Sau realizăm celebrul cincinal în patru ani și jumătate. Important e că suntem pe metereze!

3. Fără excese de orice fel!

Îmi propun mereu să fac o listă cu toate responsabilitățile și să tai jumătate. Oricum apar neprevăzute. Poate anul ăsta îmi și iese. La fel și cu lista de cadouri.

Sărbătorile nu sunt despre cele mai reușite daruri sau cea mai mare diversitate culinară, ci despre tihnă, timp pentru tine și pentru ce nu ai putut face până acum.

4. Avem voie să evităm ceea ce nu ne place sau ne face rău!

Evită singurătatea, dacă te sperie. Există întotdeauna soluții. Evită aglomerația dacă te deranjează. Poți face cumpărături online sau cu mult înainte să înceapă turbarea. Evită compania persoanelor care îți displac, mâncărurile care îți fac rău, situațiile care îți creează emoții nepotrivite. Așta nu înseamnă fugă de responsabilități sau belele, ci doar o amânare a confruntării cu ele pentru când suntem mai pregătiți.

Cele mai frumoase cadouri sunt amintirile frumoase. Și cele mai frumoase amintiri sunt cele în care suntem noi bine. Cred că dincolo de a fi despre alții și ceea ce merită ei, Crăciunul trebuie să fie despre noi și despre cât putem oferi. Pentru că a da mai mult decât ai nu poate fi decât un demers falimentar, indiferent că vorbim despre bani, energie, timp sau emoții.

În loc încheiere: Decât să ne întristăm, mai bine un cântec vesel să cântăm. Sărbătorile vin, sărbătorile vin… 🎶💊💣

(*) Fel culinar de post costând în pâine prăjită dată cu ulei de floarea soarelui și usturoi. Le-am putea zice și bruschete moldovenești sau pain à l’ail oltenească, asta ca să nu se supere nimeni.