Salvați pârșii!

Încă nu mă prind dacă Social Media ne ajută cumva sau este un instrument 100% util involuției noastre ca specie. Probabil când am să o fac, îmi voi șterge profilele de acolo definitiv.

Așadar prezentul cod portocaliu venit după cele 19 grade cu plus din trecutul weekend a prins pe picior greșit vegetația de primăvară și fauna aferentă. Includ aici berzele, care au apucat să se întoarcă din țările calde și au dat de viscol.

În ciuda sfaturilor date prompt de specialiști încă dinainte de reinstalarea iernii, pe Facebook s-au viralizat imagini cu ruși și bulgari care salvează berze. Păi ce, românii sunt mai fraieri?!? Deloc, așa că au purces la apeluri disperate de a salva păsările cu pricina, chiar dacă ele par a gestiona bine situația până acum.

Nu stau să număr de câte ori mi-au apărut în feed imagini cu berze autohtone în pericol doar pentru că stau țanțoșe în zăpadă. Nici câte anunțuri panicarde au apărut pe grupul de discuții al comunei. Toată lumea vrea să salveze berzele Domneștiului și ale României!

Aparent confrații noștri uită că acestea sunt după cum urmează:

păsări, carevasăzică zboară, deci nu le poți băga în casă ca pe niște pisici;

animale sălbatice, carevasăzică se feresc de oameni, chiar dacă stau pe stâlpi în apropierea caselor.

Recunosc că deja mi-e mai frică de oameni decât de viscol în ceea ce le privește. La ce vânătoare salvatoare de berze s-a pornit online, mi-e teamă că se mută în stradă fugărindu-le sau aruncându-le lucruri în cuib și punându-le astfel în pericol integritatea fizică sau adăpostul.

Repet ce spun specialiștii și ce știe orice om cu un dram de logică: atunci când sunt în pericol, animalele (ca și oamenii) știu să ceară ajutorul. Este un dat adaptativ al naturii. Așa că salvați berzele doar dacă le vedeți dezorientate, rănite, căutând apropierea umană! Nicicum pentru că așa zice buletinul meteo!

Altfel lăsați-le cu ale lor, pentru știu să se adăpostească și să supraviațuiască în condiții diverse.

Cu berzele am lămurit-o, trecem acum la pârși?