Rolul social al criticii

Se vorbește din ce în ce mai mult despre hate. Care ar fi mai mult decât un feedback negativ. Și care constituie o prezență tot mai pregnantă în viața noastră reală, dar mai ales în cea virtuală.

Este natural să percepem critica, indiferent de natura și profunzimea ei, similar unei amenințări și să reacționăm apărându-ne.

Dar toți oamenii de succes recunosc că au fost asaltați și uneori chiar copleșiți de critici. Deseori injuste, părtinitoare, ucigătoare. Și că au reușit în ceea ce și-au propus ridicându-se peste ele și mergând mai departe.

Se întâmplă asta din două motive: în primul rând omul obișnuit, ca să nu spun mediocru, observă greu talentul în fază incipientă. Abia când îl văd finisat, sclipitor, se prind că era ceva special acolo încă de la început. De aceea se grăbește să critice, pentru că nu înțelege.

Apoi, în orice grup social, indiferent de regn, este nevoie de exemplare puternice care să asigure supraviețuirea. Cum omul a devenit un animal guvernat de legi, nu ne mai putem arăta supremația cu pumnii. Dar ne batem în vorbe, fapte și păreri.

De aceea oricine își dorește să reușească ceva notabil, trebuie să fie gata de încasat hate. De critici mai mult sau mai puțin obiective. De o multitudine și variație a opiniilor absolut nesolicitate.

Privind lucrurile din această perspectivă, înțelegem că oricât de greu este de dus, critica are rolul ei. Nu este suficient să fii talentat sau muncitor ca să reușești. Trebuie să fii foarte puternic mental. Și nu în sensul de nesimțire, ci ca forță de a te ridica după fiecare eșec, oricât de mare i-ar fi corul bocitoarelor!

Ar trebui să mulțumiți, așadar, tuturor celor care vă nedreptățesc! Pentru că vă învață, totodată, care este prețul succesului. Să le purtați recunoștință celor care se luptă și reușesc să vă ia locul. Al vostru sigur este mai sus! Și să strângeți mâna celor care nu cred în voi și în reușita voastră. Înseamnă că devine foarte posibilă.

Mulțumiți și celor care vă ridiculizează. Pentru că nu pot atinge cu gândul lor visele voastre. Prețuiți-i pe cei care vă arată erorile pe care le faceți. De acolo începe învățarea. Și purtați respect celor mai buni ca voi. Pentru că de acolo pornește cu adevărat performanța.

Critica este greu de dus. Dar este esențială în devenirea unui om de succes. Și dacă doboară, înseamnă că nu aceea era calea de urmat.