Rezolvările sunt întotdeauna în enunțul problemei

Unul dintre lucrurile pe care le spun obsesiv atunci când îmi ajut copilul mic la teme este exact acesta: că rezolvarea unei probleme stă scrisă în datele ei. De la atâtea puncte-puncte mi se trage, cei din generația mea își amintesc poate cum scriam, pe scurt, ceea ce ne dădea și ne cerea problema de matematică.

Suntem obișnuiți să vedem soluțiile ca pe ceva dificil, greu de abordat, ceva ce trebuie creat, imaginat de la zero. Realitatea este mult mai banală, iar de cele mai multe ori trebuie doar să punem cap la cap niște algoritmi care ne sunt dați.

Nu doar problemele de aritmetică sunt așa. Problemele vieții sunt similare. Și văzând mulți manageri care se stresează să găsească rezolvări, vă zic că și în afaceri este la fel.

Nu trebuie să fii un geniu al antreprenoriatului sau al domeniului tău de activitate pentru a face față impedimentelor apărute în mod inerent. De cele mai multe ori este suficient să pui cap ca cap datele problemei! Doar că există un nivel de dificultate în plus față de ciclul primar: dacă în culegerile de matematică problemele sunt formulate complet, în afaceri (și în viața personală) de cele mai multe ori o pornești de la a strânge chiar tu toate datele necesare.

Iar pentru asta nu este suficient să știi a citi. Trebuie să creezi un spațiu în care cei din jur să se simtă în siguranță să ți le dezvăluie. Trebuie să existe colaborare în a le analiza. Și capacitatea de a-ți asuma măcar o parte dintre ele.

Dar ca și la temele pentru acasă, datele problemei sunt întotdeauna în interiorul organizațiilor. Scad cifrele? Există o explicație. Nu reușim să găsim oameni? Și alții au problema asta, dar totuși există rezolvare. Blocaje? Sunt inerente, dar tot în interior căutăm motivele și soluțiile.

Iar similitudinile nu se opresc aici: este nevoie de un mediu de lucru organizat, de o atmosferă în care greșelile să fie considerate un mod de a evolua, nu catastrofe nucleare, de curaj și motivație în a aborda rezolvările.

Și poate de aceea problemele de aritmetică, cele personale și cele de management devin atât de dificile: pentru că în loc să le abordăm constructiv, fie batem pasul pe loc blocați în întrebare, fie ne e teamă de răspuns.