Reacții la cald

Urmărind comentariile din subsolul articolelor din ziare sau ale discuțiilor din Social Media despre subiectul zilei, prezenta pandemie, mă încearcă perplexitatea, furia și amuzamentul, toate în același timp.

Avem, pe de o parte, apologeții crizei, cei care și-au propus să nu mai iasă din casă până la Crăciun și ar linșa pe oricine zice altceva. Și pe de alta, relaxații, cei cu “fie ce-o fi”, care nu sunt dispuși să-și schimbe prea mult obiceiurile zilnice din cauza unui virus nesuferit.

O categorie specială, care îmi trezește instincte criminale, este cea a persoanelor care sunt pe drumuri europene sau globale și anunță public și răspicat că nu se vor supune măsurilor luate de autorități. Am făcut o poză cu un astfel de comentariu, postat obsesiv pe LinkedIn, încă mă mai gândesc dacă să o public. Nu de alta, dar dacă mie îmi vine să-l iau la bastoane pe om, citindu-i imbecilitatea manifestă și asumată, s-ar putea unii chiar să o facă.

Lumea s-a împărțit, așa cum era firesc în tabere. Unii s-au poziționat surprinzător. Dar să nu uităm că totul este firesc în astfel de zile.

Situațiile de tipul acesta scot din om instinctul de supraviețuitor. Reacțiile devin așadar aproape biologice, lipsite de polish-ul dat de educație. Așa cum ne dezbrăcăm de haine seara la culcare, preferând o ținută comodă, așa ne dezbrăcăm de toate convențiile sociale atunci când simțim un pericol.

De asta oamenii cumpără obsesiv. Se bat pentru spirt. Se iau la harță pentru un strănut. Devin radicali și agresivi.

N-ar trebui să luăm de bună ce zic, fac sau scriu semenii noștri acum. Ne este tuturor greu să ne gestionăm emoțiile, reacțiile, comportamentul.  Pe de altă parte, poate că ar ajuta să luăm distanță unii de alții. Nu doar fizică, ci și virtuală. Să ne ținem gura închisă și degetele departe de tastatură dacă nu avem nimic bun de spus, să ne retragem acolo unde ne simțim în siguranță, să ne limităm la a nu face nimic care să ne pună pe noi și pe alții în pericol. Să-i lăsăm pe cei care se pricep să acționeze și comunice.

Va trece și asta. Și ar fi păcat să ne pierdem prietenii sau obrazul din cauza unui virus, fie el și provocator de pandemie.