
Mi-am început dimineața cu un articol despre o structură de tip MLM (multi-level marketing) care se ocupă cu dezvoltarea personală și care se joacă foarte urât cu mințile participanților la cursurile pe care le vinde.
Oricât de normale și, să nu uităm, legale sunt aceste organizații, deja mi se pare că ar trebui mai strict reglementată funcționarea lor. Este firesc să vinzi produse de îngrijire, oale, aspiratoare, asigurări sau vacanțe, dar deja periculos să propui oamenilor dezvoltarea personală sau, mai rău, vindecarea traumelor, în sistem piramidal.
Problema acestor companii este aceea că pentru a vinde trebuie să creeze nevoia. Și pentru a vinde mult, trebuie să o creeze agresiv. De aceea multe prezintă povești de groază despre chimicalele din produsele de curățare sau relatări fantasmagorice cu oameni îmbogățiți brusc și iremediabil. Pentru cei slabi de înger totul pare veridic. Cei care stau mai bine cu rațiunea, calculează de cele mai multe ori costul corect al fricii și spun pas. Dar statistica ține cu sistemele piramidale, altfel nu s-ar fi extins atât de mult.
Există totuși o parte bună: oameni care își găsesc menirea în a câștiga în mod legal bani dincolo de jobul clasic de la 9 la 5. Sau măcar să încerce să o facă. Și există unele produse bune, care merită a fi consumate dacă te țin buzunarele să sponsorizezi ditamai structura.
Totuși nu putem ignora poveștile tot mai dese și triste ale unor oameni vulnerabili și spălați pe creier care au picat victimele sistemelor de acest tip. Și studiile clare care arată că deși promovează câștiguri fantastice, acestea sunt simțite preponderent la vârf.
Și așa vine întrebarea: putem trăi fără ele? Ne putem lipsi de aceste companii mari care angrenează mulți oameni și bani? Putem da o lege prin care să interzicem sistemul MLM?
Evident că nu. Au locul lor în piață, pun enorm de mulți bani în mișcare. Ca să înțelegeți cam cât de mulți, se estimează că în 2020, doar în Statele Unite vânzările în sistem de multi-level marketing au depășit 40 de miliarde de dolari.
Rău cu rău, dar mai rău fără rău. Luați acum industria tutunului. Sau pe cea a jocurilor de noroc. Aceeași speță: bani mulți, la fel și oameni pe statele de plată, deci închiderea lor ar însemna dezechilibre economice și drame umane serioase.
Concluzia este că oricât fugim de el, trebuie să conviețuim cu răul, sub toate formele lui. Și că legal nu înseamnă neapărat de urmat. Priviți, așadar, cu scepticism ofertele prea tentante, abordările prăpăstioase, manipulările mai mult sau mai puțin evidente. Și excludeți din start rezolvarea problemelor personale, a traumelor, fricilor în sistem piramidal!
Se spune că în zilele noastre cea mai puternică și tare forță motivațională este falsa speranță. Luptați cu ea, duce spre dezastru.