Potențialele catastrofe nu sunt fake news

Știrea unei posibile întreruperi globale a curentului electric este, probabil, cea mai analizată în prezent. Unii spun că a sta fără electricitate timp de 7-15 zile reprezintă un scenariu plauzibil, alții că presa aberează și că nu e posibil așa ceva.

Am mai văzut filmul ăsta. Conform profețiilor am fi supraviețuit deja de minim trei ori sfârșitului lumii, multor cutremure imaginare și catastrofale, plus fierberii în suc propriu cauzate de încălzirea globală.

Pe de altă parte și prezenta pandemie părea un fake news pe când controversatul Bill Gates ne anunța că este un pericol iminent.

Întotdeauna vor exista previziuni care se nasc și mor fără istorie. Dar și amenințări globale la care nici cu gândul nu gândim.

În ciuda acestor evidențe, oamenii vor continua să se comporte polarizat și contra-productiv. Ca și în prezenta criză sanitară, dacă s-ar ivi cea cu energia, am avea aceeași indivizi care susțin că e o făcătură a guvernelor și vor căuta explicații acolo unde, mai degrabă există patologie nu rațiune.

Și alții care se ascund în peșteri încă de pe acum, de frica unor consecințe imposibil de imaginat.

Pentru că omul modern se raportează aberant la potențialele pericole: fie le ignoră superior, fie le analizează prea mult. Dar de cele mai multe ori răspunsul la o amenințare, oricare ar fi aceasta, este instinctual, adaptativ.

Dar exact instinctul este cel care ne-a amorțit în tot acest timp în care mâncarea se procură tot mai ușor, iar mintea ne este inundată de tot soiul de mizerii insignifiante.

Potențialele catastrofe nu sunt fake news. Prezentul ne arată că orice scenariu, cât ar fi de incredibil, se poate materializa. În loc să ne luptăm cu cei care și le imaginează, mai bine îmbrățișăm ideea că traiul pe o planetă deja suprapopulată, de ale cărei resurse ne batem joc sistematic, nu poate fi confortabil la infinit.

Iar asta ar însemna nu să ne panicăm privind, ca în povestea aceea, la drobul de sare care ne poate doborî, ci să ne pregătim. Și, mai ales, să (ne) schimbăm. Mentalitățile, prioritățile, modul de trai și cel în care ne raportăm la natură și comunitate.