Pe vremea mea, maică…

Vuiet mare pe la noi deoarece Cocoșatul de la Untold a cântat mizerii pe scenă, iar publicul l-a urmat în delir. Se analizează de zile bune, se dă cu tămâie, se propovăduiește infernul.

Citeam opinia unui muzicolog care spunea că fiecare generație vrea să se depărteze de părinți, asta însemnând că va purta, mânca, asculta, chestii care nu le sunt pe plac bătrânilor. Corul de comentarii pe tema articolului este mirabolant: “cum poți să compari muzica idolilor noștri – Elvis, Metallica, Rolling Stone – cu ce cântă tipul ăsta?” Păi nu vorbim despre termenii de comparația corecți, generațiile pe care cei în cauză le-au reprezentat trebuie puse față în față.

Nici mie nu îmi place prea tare muzica de azi. Sunt puțini artiști care îmi par talentați, totuși am piese în playlist-uri cu voci care mă ung pe suflet, linie melodică fără influențe orientale și sound curat, nedătător de migrene.

Dar cine crede că apariții precum Gheboasa trebuie interzise, nu înțelege cum funcționează lumea și are memoria scurtă. Și în studenția mea era o revoltă generală împotriva celor de la BUG Mafia sau Paraziții. Întregi emisiuni televizate la care participau popa, primarul, Tatulici, un psihiatru, ministrul Educației și vecina de la 2 și în care se dezbătea viitorul sumbru al generațiilor pervertite cu înjurături.

Și uite-ne acum având copii, minunându-ne că lumea este exact ca pe vremea noastră, doar că acordurile muzicale s-au schimbat.

Nu Gheboasa ne strică odraslele. El a apărut ca un exponat al (in)culturii, ca o creație a generației pentru care prestează. Să fim cinstiți: cei care cântă exaltați împreună cu el nu au ascultat acasă muzică clasică și romanțe vechi, cu texte naive. Și, din păcate, nici la școală.

Dar reacțiile pe care le provoacă ne arată în toată splendoarea ei marea ipocrizie națională. Apetența pentru arătatul cu degetul, pseudo-elitismul, mersul după fentă, incapacitatea de a vedea dincolo de lungul nasului și a argumenta consistent, inflamarea patriotardă.

După atâta vuiet, omul nostru se pregătește să intre în politică. Geboasa 2 – haterii lui 0.