![](https://valentinaneacsu.ro/wp-content/uploads/5D316936-7F11-4D9F-9A78-F85FF047F24A.jpeg)
Sanna Marin, Premierul Finlandei, a fost filmată la o petrecere privată în timp ce se distrează, dansând și consumând. Adică așa.
Evident că au început analizele profunde și documentate pe subiect. Ce-i drept imaginile arată mai degrabă ca luate de pe Netflix, dar n-am de unde să știu cum se prezintă petrecerile prin țările nordice. Bine, eu nici astea autohtone nu prea mai știu cum sunt, particip intensiv doar la cele la care este invitat copilul mic.
Prima întrebare care se impune în context este următoarea: are dreptul un om care conduce un Guvern să petreacă? Aici cred că suntem cu toții de acord că da.
A doua, urmează firesc: dar are și dreptul să bea sau să se drogheze? Și acum părerile devin, cu siguranță, împărțite.
Unii vor spune că în timpul liber oamenii de stat au dreptul să facă ce vor mușchii lor, inclusiv chestii care îi scot din uz. Și ai noștri merg la ski, vizitează piramide, mănâncă prin restaurante cu nume interesante sau sunt vizitați de personaje misterioase. Avem și noi niște imagini la fel de memabile ca cele ale finlandezei despre care vorbim acum, cu un fost prim ministru dansând voios într-o discotecă. Despre consumul de alcool nu cred că trebuie să mai discutăm!
Dar jobul de politician nu este unul de luni până vineri, de la 9 la 17,00 în regim hibrid. Este un mandat în care se presupune că ești total la dispoziția celor care te-au votat, direct sau indirect. Nu pe ringul de dans, amețită de diverse, ci într-un cadru un pic mai formal, în deplinătatea capacităților de decizie.
Deci petrecem, dar ne păstrăm întotdeauna un minim de rațiune pentru neprevăzut. Pentru că unele crize apar fulgerător, exact când nu te aștepți.
Senzația pe care mi-a lăsat-o mie toată treaba asta este una de ușurare. De fapt lumea este condusă de niște oameni obișnuiți, ca să nu spun mediocri, care fac lucruri obișnuite. Iar progresul omenirii nu vine din zona politică, ci din puterea celorlalți oameni obișnuiți care muncesc zi de zi să aibă ce mânca. Deci ar trebui să trecem la treabă, să lăsăm lumea să petreacă și să nu uităm că pe oricine am vota, poate veni un moment crucial care-i prinde pe eroii și eroinele noastre în euforie sau indisponibilitate.
(Foto: captură Twitter, via BBC)
M-as astepta sa existe niste proceduri pentru situatii de genul asta. De exemplu, Sanna putea sa lase un adjunct “la butoane” in timpul respectiv. La fel cum ar lasa daca ar fi in avion intr-un zbor lung, fara semnal. Sau daca are o urgenta medicala.
Teoretic se pot inventa cazuri speciale – “ce se intampla daca ne atacau rusii fix cand era Sanna euforica pe ringul de dans?”. Sau “daca prim-ministrul X e trezit din somn la 2 dimineata, cum poate lua ea/el o decizie responsabila cand stim ca dupa 2-3 ore de somn esti ca si cum ai fi beat?”.
In practica, cred ca oamenii in pozitii de genul asta nu trebuie sa ia decizii in 5 minute, cu atat mai mult decizii semnificative. Rolul lor e sa construiasca un sistem prin care deciziile sa fie luate in mod informat si responsabil.
Probabil că există un sistem și funcționează. Dar la fel de funcțional este și neprevăzutul. Mie îmi place vibe-ul ei în filmare, cred că sunt puțin invidioasă! 😀
Da, clar, si mie! E cool doamna PM 🙂