Exercițiu de imaginație: un om își cumpără o pălărie galbenă și o scoate la plimbare în centrul orașului. Ce credeți că ar spune trecătorii?
Mulți probabil nici nu ar băga-o de seamă. Ar trece nepăsători, cufundați în gândurile lor, fără să remarce coloratul detaliu vestimentar.
Unii ar remarca poate că este utilă în zilele toride. Cineva chiar s-ar întreaba de unde a fost achiziționată.
O doamnă ar băga de seamă că personajului nostru îi stă bine cu pălărie. O alta ar strâmba din nas pentru că este că este un accesoriu demodat. Un copil s-ar întreba dacă sub pălărie capul este acoperit de păr sau este chel.
Un domn ar considera că extravaganța accesoriului denotă lipsă de respect pentru trecători. O domnișoară ar paria pe lipsa posesorului de gust: cine mai poartă galben în zilele noastre?
Un băietan ar vedea-o ca pe o grozavă minge de fotbal: ar șuta-o cu putere pe carosabil. Un uituc ar crede poate că este luată chiar din dulapul său.
Aceeași pălărie creează astfel deopotrivă motive de acreală și ciufuțenie sau de admirație, amuzament, creativitate. Un accesoriu banal care devine personaj în filmele celor care îl remarcă. Pentru unii secundar, pentru alții principal, pentru unii negativ, pentru alții pozitiv, pentru unii de Oscar, pentru alții de aruncat cartofi pe scenă.
Aș paria că fericiți sunt cei care au puterea de a vedea uneori exact ceea ce este: o banală pălărie galbenă scoasă la plimbare în centrul orașului. Și acela care o poartă senin, fără a privi spre gândurile trecătorilor.
Sursă foto (și de pălării bărbătești): Bigotti.ro
Si fiecare din trecatori este convins ca are cea mai buna si adevarata parere despre palaria omului sau motivatia alegerii lui 🙂
Mi-a scăpat asta, mare dreptate ai! 🙂