Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi pare din ce în ce mai complicată viața. Noi, oamenii, reuşim de minune să transformăm orice chestie banală într-un labirint de comportamente şi paşi cu o ordine extrem de complexă şi cu o durată suficient de mare încât să ne umple timpul până la refuz. Să nu cumva să rămânem fără ocupaţii, noi cu noi înşine, că ar fi prăpăd.
Firmele reuşesc să creeze proceduri atât de laborioase, încât doar să te familiarizezi cu ele îţi depășește timpul de lucru. Manuale de instrucțiuni kilometrice și regulamente stufoase care, normal, de atâta amar de scris încep să se bată cap în cap. Nu-i de mirare că nu le citește nimeni sau, în cazul fericit în care există astfel de ambițioși, știința le intră pe un ochi și le iese pe celălalt.
Creşterea copiilor implică acum o documentare temeinică, pe multiple planuri și cu un conținut variat: medicină, psihologie, nutriție, fundamente ale educației, ergonomia spațiului, filosofie și morală, astrologie, astronomie, chimie organică și bucătărie moleculară. De la “mănânci ce ți-am pus în farfurie” am trecut la analize temeinice ale indicelui caloric, a conținutului de minerale și vitamine a farfuriei, plus la a lăsa copilul să decidă dacă vrea sau nu să o golească. De la “pune mâna și învață!” am trecut la evaluări profesionale și profesioniste ale cadrelor didactice implicate în actul educativ și a conținuturilor prezentate la oră. De la “nu stai afară după ce se întunecă” am trecut la programe de învățare și dezvoltare personală individualizate, să nu se plictisească odorul și să nu-i vină idei distructive. Nu-i de mirare că tot mai mulți copii au devenit confuzi și anxioși, incapabili să ia decizii, pendulând chiaun între alegeri.
Cu relaţiile între soți aceeași socoteală. Nu mai e simplu cum știam: vii acasă, dai binețe, întrebi de sănătate, mănânci de seară, îmbrățișezi, alini, iubești și o iei de la capăt. Acum se vorbește despre conectare, timp de calitate petrecut împreună, nevoi satisfăcute, valorizare și multe alte chestii la fel de importante în sinergia faptelor. Rata divorțurilor a scăzut cumva? Nu, crește constant, lipsa conectării fiind clar de vină.
Să mai zic? Gătitul. Păi ce, mai e ca pe vremea lu’ bunica, tai morcovul și ceapa, pui niște bulion, carne și ai o oală mare de ciorbă? Acum trebuie vid să se păstreze nutrienții, oale diamantate să strălucească apoi tot aparatul digestiv, combinații permise, alergii de combătut, meseni de impresionat. În plus luptăm cu hormonii, nitriții, antibioticele, dârele avioanelor, pesticidele, vaccinarea puilor și stresul găinilor. În acest context, trăiască livrările la domiciliu că altfel mulți erau morți de foame sau sătui de pâine cu șuncă.
Progresul e inevitabil. Dar până la un punct: acela în care devine inutil, costisitor, obositor. Iar moda, trendurile, focusul se schimbă. Simplu este întotdeauna funcțional și ușor de dus. Nu se demodează, nu dă greș. Keep it simple, vorba francezului. Și la birou și acasă, și în bucătărie și la masa din sufragerie.