O lume mare de tot

De când am plecat din țară îmi pare că România este o imensă și ciudată plajă: goală, dar plină, cu femei bătrâne, dar minore și bărbați misogini, dar pudici.

Să vă explic. Mai întâi a fost postarea unui psiholog care îndemna pe un ton cumva arțăgos oamenii să nu mai pună poze din vacanță, mai ales în costum de baie! Și care, evident, s-a viralizat rapid. Presupun că s-a vrut un soi de “trăiește clipa!”, dar a ieșit ceva talibanism împachetat în dezvoltare personală. Culmea, postat în Social Media, exact locul în care eram îndemnați la pudoare.

Să ne înțelegem, nu toți punem pe Facebook chestii având ca scop înciudarea națiunii și psihologului în cauză. O facem că ne place, că vrem să împărtășim cu cei din jurul nostru, că vrem să ne reamintim peste o vreme. Iar ideea de pudoare se aplică chestii lor cu adevărat intime. Plaja e un loc public, costumul de baie social acceptat în cultura noastră.

Apoi a venit avalanșa de știri că litoralul nostru este gol. Așa ce m-am întristat, n-aveți idee! Caut de o viață acolo un loc decent, curat, cu mâncare simplă și cinstistă, care să nu fie aglomerat ca naiba. Am acum mai multe șanse să-l găsesc.

Bomboana pe coliva zilelor a venit de la un mare influiensăr care, fiind sub vraja soției minore, a scăpat niște declarații halucinante. Vergeturile trec la sală, crede tipul, iar grasele din noi ar trebui să facă la fel.

Practic, dacă psihologul ne interzicea să punem poze de la plajă, wanna be IT-stul ne interzice să mergem acolo dacă n-am trecut mai întâi pe la săliță. Motivele coincid totuși: pentru că nu le place lor!

Unii oameni au așadar senzația că lumea asta mare a fost creată să îi mulțumească pe ei. Ceea ce înseamnă defecțiune de optică.

Lumea asta mare este mare, diversă, provocatoare, adesea altfel de cât am vrea, ciudată, frumoasă. Și este a tuturor, fie ei grași, slabi, săraci, bogați, deștepți, proști, pudici sau dezinhibați, înalți, scunzi și oricum altcumva. Dacă nu ne place, există încă locuri pustii! Și, da, există în Social Media butoane de block, unfollow sau unfriend.

Altminteri sper că ați făcut corelația perfectă: litoralul nostru s-a golit pentru că nu mai avem voie să arătăm lumii pozele din vacanță, celulita și vergeturile! 😀