O lume greșită

Nu știu dacă ați citit prin presă, Australia se străduiește să interzică Social Media copiilor sub 16 ani. Am zice că educația ar putea rezolva eventualele efecte adverse ale folosirii tehnologiei.

Doar că presiunea socială în cazul copiilor și adolescenților este imposibil de contracarat. Au nevoie de telefoane la școală, în grupul de prieteni, în viața de zi cu zi. Și singura soluție într-o lume prea conectată digital pare a fi să stopăm ceea ce le poate dăuna.

Decizia nu a fost încă luată. Oricum va fi dificil de implementat, în principiu și acum, oriunde în lume copiii au interzis la Facebook sau Instagram. Dar cu ajutorul unei date de naștere false, pe Internet te poți loga oriunde.

Tehnologia este bună, conectează, globalizează, ajută învățarea. Dar în lipsa unor limite clare privitoare la conținuturile care pot fi încărcate, poate fi extrem de distructivă.

Deși părinții zilelor noastre sunt mai prezenți și mai interesați de a practica un stil de parenting sănătos, copiii sunt tot mai anxioși, triști, inadaptabili. Iar Social Media ar putea fi o cauză.

Dependența de virtual este, totuși, doar una dintre probleme. Studiile arată că tinerii mănâncă foarte prost. Mâncarea gătită este în prezent demodată, iar chipsurile sunt noua ciorbă. Nici măcar viitorii sportivi nu mai țin la o nutriție potrivită.

Iată că în ciuda faptului că avem acum, cel puțin în țările civilizate, acces la o varietate uriașă de produse alimentare și bune practici de nutriție, creștem generații tot mai obeze și bolnave.

Hainele? Se poartă plasticele de 50 ron care se hărtănesc după două spălări, dar care au nevoie de minim 100 de ani pentru a se transforma în țărână. Poluăm astfel intens, uitând că deocamdată nu avem altă planetă locuibilă în Univers. Iar efectele se văd deja în starea de sănătate pulmonară și a pielii celor mici.

Turismul? Nu mai este neapărat o sursă de relaxare și învățare, ci, mai degrabă una de statut. Trebuie să bifezi mai mult decât să explorezi.

Am creat, așadar, o lume bazată exclusiv pe consum. Unul nebun. Care ne ajută să progresăm, dar într-o direcție cu potențial auto-distructiv.

Cu siguranță că ne vom adapta ca specie. Vom crește și cu alimente ultraprocesate așa cum am crescut și cu scoarță de copac. Anxietatea va deveni în curând noua normalitate, iar virtualul alternativa unui real tot mai greu de suportat.

Dar nu pe tura noastră. Deci de ce să ne îngrijorăm?

Sursă foto.