Ieri a apărut în presă ştirea că Miss America, binecunoscutul concurs de frumuseţe, renunţă la proba costumelor de baie, aceasta fiind înlocuită cu interviuri care să arate personalitatea concurentelor, implicarea lor socială, influenţa pozitivă asupra lumii în care trăim. Anterior se renunţase şi la cea a rochiilor de seară, care a fost transformată în prezentarea unor vestimentaţii reprezentative pentru cele care participă. Avantaj asistentele medicale, menajerele și polițistele! (A se scuza gluma incorectă politic, mai ales într-un atfel de text moralizator.)
Concursul în cauză mi se pare atât de demodat încât mă încearcă o sinceră admiraţie că a rezistat până acum. Frumuseţea feminină aste prezentată atât de multiplu, detaliat și pentru toate gusturile odată cu accesul la noile tehnologii, încât probabil doar nostalgicii şi sponsorii ciudați o mai caută în astfel de show-uri. (Ups, cred că am recidivat cu incorectitudinea!)
Totuşi, dincolo de faptul că un produs muribund încearcă să se redefinească pentru a supravieţui, renunţarea la costumele de baie ne arată că trăim vremuri istorice. America, ţara tuturor posibilităţilor şi a imperiilor media, înţelege că vremea defilarilor în chiloţi pentru a câştiga o tiara a trecut. Celebra mişcare #metoo a fost mai puternică decât ne-am închipuit. Hollywood-ul a interzis audiţiile în camere de hotel (practică veche, cunoscută şi utilizată intens), mogulii şi vedetele au început să plătească pentru comportamentele deplasate, victimele pot vorbi acum mai deschis, agresorii se căiesc, măcar de poză. Social vorbind abuzul de acest tip devine făţiş indezirabil.
Asta nu înseamnă că va dispărea. Zilele trecute Demi Lovato, o cunoscută fostă vedetă Disney, actualmente doar guristă (gata, ultima, promit!) a povestit senin cum a platit o doamnă de consum care să-i sperie noaptea bodyguard-ul. Aceasta a intrat în camera omului, care dormea, şi l-a apucat de… oo, provocându-i o mică criza de aploplexie. Să te ducă mintea la astfel de glume trebuie să-ţi lipsească o doagă, să fi consumat ceva puternic sau să fi crescut într-un mediu totalmente corupt. Cel mai probabil femeia le bifează pe toate. Acuzat că a încercat să ridice fusta unei femei, întrebând-o insistent dacă are lenjerie intimă, Morgan Freeman a răspuns că el doar încearcă să glumească pentru a face lumea să se simtă confortabil în preajma sa. Pentru astfel de umor unii băieţi şi-au furat-o serios de la fete prin şcoala primară, domnul actor având totuşi o onorabilă vârstă.
Oamenii vor forţa nota în continuare, glumele deplasate vor exista, la fel şi persoanele hipersensibile sau mincinoase care denaturează adevărul intenţionat sau nu. Femeile și bărbații își vor vinde în continuare corpul și serviciile aferente. Iar ipocrizia va supravieţui la rândul ei: miss-ele nu vor mai defila în costum de baie, vor da regaluri de inteligență și empatie, dar tot dimensiuni, vârstă şi preocupări ideale vor trebui să deţină în CV.
Cu toate acestea, semnalul social este clar: nu suntem obiecte ci oameni, există o zonă de siguranţă în care nu pot intra decât cei care au permisiunea noastră, interacţiunea umană trebuie ponderată întotdeauna de educaţie, politeţe, bun-simţ.
Acum este treaba noastră să lucrăm şi individual la a seta sau respecta limite, la a înţelege, la a ne păsa, la a fi responsabili.