Niște indicatori neserioși, totuși relevanți

Îi spuneam ieri copilului mare că e imposibil ca într-o viață de om să nu treci prin evenimente sociale, economice sau financiare majore. Generația mea a avut ghinionul să prindă mai multe, sper totuși, acum cu dezvoltarea inteligenței artificiale să putem evita greșeli ale trecutului.

Iar următoarea criză este deja cu noi, doar că suntem prea ocupați cu feți frumoși pe cai albi să o vedem.

N-am să invoc indicatori ca la cartea de economie, ci vizibili cu ochiul liber de nespecialist. Iată semnele:

1. Moda a readus fustele maxi pe catwalk și în magazine. Serios, de câte ori se lungesc poalele femeilor, lucrurile merg rău din punct de vedere financiar.

2. Piața de second hand a crescut vizibil. Și mă refer tot la haine. Orice trend care implică produse purtate deja, e semn rău. În ciuda declarațiilor publice, nimănui nu-i place să refolosească îmbrăcămintea altuia, exceptând cazurile extrem de rare ale unor piese statement.

3. A crescut exponențial numărul scam-urilor și multe au revenit pe străzi, deși se mutaseră exclusiv în online. Cerșetoria bazată pe false vulnerabilități fizice,  colecte de bani pentru cazuri sociale inventate, oferte de job care te lasă fără economii și închei lista aici ca să nu dau idei.

4. Zilele trecute am auzit la știri că a scăzut numărul divorțurilor. Banii vorbesc, unde-i unul nu-i putere la facturi și la durere, unde-s doi puterea crește și foametea nu sporește.

5. A crescut serios prețul caselor/ apartamentelor. Nu prevestește niciodată ceva bun.

6. Nebunia Hermes, care e un brand de lux. Cine n-are o poșetă, un papuc, o eșarfă e blestemat la irelevanță! Așa obsesie mai rar, din fericire mi-a închis definitiv pofta de Birkin. Apetența pentru opulență e, de fapt, semn de sărăcire globală.

7. Creșterea taxelor și disponibilizările. Aici deja o dăm în depresie, deci mă opresc.

Știu că sună a text motivațional copiat din cursurile influencărilor de carton, dar crizele generează oportunități, reașezări, noi trenduri. Iar la nivel social, aduc cu ele mai multă solidaritate, întoarcerea la valorile clasice: familie, comunitate, colaborare.

În plus, după cum am spus la început, sunt ciclice și inerente.

Are cineva o cană de zahăr împrumut? Ar merge o limonadă 🙂