Nici Oscarurile nu mai sunt ce au fost

Industria cinematografică se schimbă şi ea, după cum e normal şi firesc. Aşa cum Apple a transformat-o pe cea muzicală, Netflix a adus cinema-ul în casa fiecăruia dintre noi, modificând regulile jocului la contorizarea succesului unor pelicule.

Premiile Oscar au rămas totuşi la fel: o mână de oameni îmbrăcaţi frumos, care mimează implicarea în diverse cauze sociale/ de mediu/ [mai introduceţi voi aici categorii] şi care se aplaudă unii pe alţii pentru munca lor.

Este evident că în vremurile în care jurnalele de ştiri par a descrie, seară de seară, sfârşitul iminent al lumii, oamenilor nu prea le mai pasă de rochia mirabolantă a unei nominalizate, de papionul simbolic al unui regizor, de prezenţa sau absenţa femeilor şi minorităţilor sexuale pe lista de câştigători sau de multiplele nominalizări ale altui film corect politic.

Aseară lucrurile s-au arătat similar. Aceleaşi dive perfecte, cadre superbe, chestii vaporoase, mulţumiri emoţionante. Plus un moment pe care eu îl consider regizat, dar care ţine prima pagină a revistelor lucioase, este deja viral şi intens memat în Social Media, generând numeroase analize pe script:

Aşadar prezentatorul Chris Rock a făcut o glumă tâmpită la adresa soţiei lui Will Smith, care a chelit din motive medicale. Iar soţul ofensatei urcă pe scenă şi-l pocneşte scurt, întorcându-se apoi la locul lui. Reacţiile tuturor sunt nefireşti: publicul râde, agresatul glumeşte, iar agresorul se poartă ca şi cum nimic nu s-a întâmplat.

Dacă treaba asta este pe bune, atunci Chris Rock merită Oscarul, Premiul Nobel pentru Pace, unul Emmy, Grammy şi poate în chemăm si noi la un Gopo! N-ai cum să încasezi aşa de graţios, fie şi pe scena unui mare spectacol.

Dar dacă momentul a fost regizat, asta spune totul despre preocuparea reală a celor care fac bani mulţi despre problemele lumii actuale. Ne luptăm în vorbe pentru pacea din Ucraina, dar permitem palme bine plasate pe mufa unui om în prime time. Vorbim despre drepturile femeilor, dar n-avem probleme când pierderea părului devine o glumă idioată spusă unei audienţe globale. Zicem despre ce este corect, dar lăsăm o lume întreagă să dezbată un gest profund incorect, doar pentru că este generator de atenţie.

Cam asta e lumea în care trăim: dacă nu poţi face altfel audienţe, încaieră-i că sigur se implică întreg mapamondul!

P.S. Zendaya, bravo, fată, te-ai îmbrăcat mișto!