Nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă

De un deceniu încoace toată lumea vorbește despre criza de resurse umane din IT. Între timp industria în cauză prosperă, găsește cumva angajați și are o pondere tot mai mare în PIB. Semn că am avut dreptate când spuneam că și angajații sunt puțini, dar și know-how-ul lipsește: companiile au învățat acum să devină atrăgătoare în piața muncii, au învățat să mai și dea, nu doar să ceară și, mai ales, că activitățile de recrutare, selecție și retenție costă.

Este mult de vorbit despre asta, dar nu IT-ul este problema, credeți-mă. Economiștii spun tot de un deceniu încoace că orice economie sănătoasă se bazează pe (investiții și) producție. Ori aici este adevărata criză de personal din România. Orice mic atelier de tâmplărie sau mare companie producătoare de echipamente vă poate spune că recrutarea și selecția au devenit negre coșmaruri. Că numărul candidaților s-a rărit simțitor, că formarea lor profesională este din ce în ce mai subțire și, nu în ultimul rând, că cel mai important indicator al performanței, motivația, lipsește cu desăvârșire.

Cauzele sunt clare:

În primul rând migrația de personal, care afectează în special personalul necalificat și slab calificat, dar cu potențial, adică fix cel motivat despre care spuneam mai sus. De ce? Pentru că găsesc puterea de a o lua de la capăt, de a învăța ceva nou, de a câștiga mai mult și cum România este departe de a oferi oportunități reale, le găsesc în alte țări de soare pline.

În al doilea rând falimentul sistemului de învățământ liceal și vocațional. Dacă aruncăm un ochi pe o programă școlară la întâmplare, aflăm că un ospătar trebuie să știe noțiuni de trigonometrie, atât de necesare servirii optime a clienților, dar nimic despre psihologia consumatorului, noțiuni banale de marketing sau elemente de bază de administrare a unei firme din industria ospitalității. Atât timp cât regândirea programelor se va face punctual, individual și nu multidisciplinar, mecanicii, sudorii, prelucrătorii prin așchiere și operatorii TV vor trece precum gâsca prin apă prin aceleași abordări teoretice inutile, care-i aruncă în piața muncii cruzi și numai buni de angajat cu salariul minim pe economie.

În al treilea rând lipsa de leadership. Sună complicat, dar este simplu: românul nu știe să conducă echipe, să comunice eficient, să planifice, să delege. “Să se facă” este sintagma cea mai des întâlnită în firmele românești. Cine, când, cum, cu ce, nu știe nimeni. Iar oricine, oricum, oricând, cu orice, înseamnă în termeni organizaționali nimeni, niciodată, cu nimic, în niciun fel.

Este clar că omul de rând preferă un loc de muncă în care cerințele și așteptările sunt clare, în care primește instruire inițială și periodică, în care atmosfera de lucru e normală, iar lucrurile sunt sub control, organizate, sistematizate.

Și nu în ultimul rând, lipsa de perspectivă. Românul nu poate sta liniștit la job, convins că în rest totul este ok. Dacă are copii la școală, trebuie să cumpere cu salariul minim pe care-l încasează milioane de caiețele, cărticele și creionașe. Să meargă periodic cu săpun, hârtie igienică și cretă. Dacă are nevasta bolnavă, nu-i rămâne decât să se roage că încape pe mâini bune. Spitalele au devenit puncte terminus, in care supraviețuirea rămâne uneori la mâna hazardului. Fiecare guvernare vine cu idei crețe, cu idiosincrazii suplimentare, cu haos și stres. Se schimbă schimbările și se modifică modificările de e imposibil să-ți trăiești viața normal, firesc, banal.

Carevasăzică pleacă cine poate, cine are motivație, potențial, putere de muncă și rămâne cine nu. Iar rămașii ăștia puțini și cernuți au în România două opțiuni: să muncească pe bani puțini sau să stea acasă tot de banii ăia.

Știu că toți spunem că am alege varianta cu munca, dar psihologia ne cam contrazice. Omul este programat să alerge după recompensa imediată, este un mecanism adaptativ care ne asigură supraviețuirea. Deci pâinea fără muncă va avea întotdeauna prioritate celei asudate.

Problema este, de data asta, gravă. Scepticii spun că 5,5 din prezenta creștere economică se bazează pe consum. Păi cu cine să mai produci și ce? Cu cine să construiești infrastructură când ai noștri pun faianță în Europa? Cu cine să mânuiești aparate sofisticate când ai noștri trag încă la strung în atelierele de practică?

Unele rezolvări sunt mai simple decât par: să reformezi real sistemul de învățământ, mai ales în zona vocațională și profesională, nu-i deloc greu. Trebuie doar voință, creier și capacitatea de a colabora cu clienții finali din piața muncii.

Să condiționezi cumva venitul minim garantat, astfel încât orice refuz de a participa la interviuri sau de a accepta oferte de muncă să însemne pierderea indemnizației, iar nu este complicat. În plus, indemnizațiile de asistat, exceptând persoanele cu nevoi speciale, ar trebui să fie sensibil mai mici decât salariul minim pe economie.

Partea grea este stoparea migrației. Nimeni nu vrea să rămână într-o țară în care toate semnalele de alarmă trimise politicului sunt contracarate și considerate “răutăcisme”. În care se guvernează doar pentru votanți, nu pentru tot românul. În care munca este hulită și furtul este adulat.

Vremurile grele au venit deja. Dar ocupați cu micii secuiești și salvarea celor salvați deja, ne e tare greu să ne prindem.