Moisescu este vaccinat

Zilele trecute citeam că fiul ilustrului Andrei Pleșu este suspect într-un dosar penal: trafic de droguri mai exact. Evident că în astfel de cazuri nu te poți abține de la asocieri și te întrebi, deși fiul se apropie de cinci decenii de viață, ce fel de tată/ părinți a avut.

Nu știu cum mi-a patinat mintea apoi spre celebrul cuplu Steer-Moisescu, altă sursă constantă de asocieri. Nu sunt singura cu astfel de nelămuriri și nu o dată m-am întrebat dacă cei doi funcționează împreună conform principiului “cine se aseamănă, se adună” sau a celui fizic care susține că polii opuși se atrag.

Cum nu-mi permit să mă grăbesc cu concluziile, deși am mai făcut-o până acum, aș analiza puțin situația celor doi, pentru că ajută mult la a demitiza această instituție socială deloc magică numită căsătorie.

În primul rând, bărbații nu caută să se însoare cu genii. Vor femei obișnuite, preferabil frumușele, capabile să facă o ciorbă (luați-o metaforic) și să țină un cămin. Cu siguranță nici vedeta la care fac eu referire n-a dat nevestei un test IQ înainte de a-i pune verigheta pe mână.

Apoi, când te căsătorești, n-ai de unde să știi în ce se transformă persoana de lângă tine. Unii se îngrașă, alții se tâmpesc, unii se deșteaptă, alții se îmbogățesc. Nu poți divorța doar pentru că persoana alături de care speri să îmbătrânești începe să voteaze cu PSD sau aberează pe teme de migrație, religie, conspirații. Ai luat o decizie pe viață, ți-ai construit existența în jurul ei, cunoști persoana dincolo de ceea ce este social blamat și cumva supraviețuiești cu asta.

Iar astfel de opinii exotice pot să apară în urma unor traume, așa cum se speculează în presă. Ce faci? Dai și tu acolo unde a dat destinul?

Să nu uităm că în afară de a-și apăra soția (“a fost victima unui linșaj mediatic”), Andi Moisescu nu s-a poziționat niciodată în privința controverselor fabricate de nevastă. Pe de o parte pentru că are nevoie de public larg, vaccinat sau nu, pe de alta pentru că este greu să gestionezi astfel de situații public-private.

Și nu în ultimul rând o căsătorie înseamnă o legătură juridică consimțită de două persoane cu discernământ. A privi un membru al cuplului ca pe un pion de lemn, pe care celălalt îl poate manevra după bunul plac (dus la psiholog împotriva voinței, închis gura sau ce i se mai recomandă domnului în cauză), este nu doar cumplit de nepoliticos, ci și periculos!

Cum ar fi să ne transformăm partenerul într-o păpușă cu comandă vocală? Să voteze, să spună, să acționeze după cum vrem noi? Din fericire este un scenariu atât de utopic, încât nu ne dăm seama cât de apocaliptic.

Să ne înțelegem, nu-mi plac personajele, le-am blamat la rândul meu, nu le împărtășesc opiniile. Dar nici nu aș vrea să fiu în locul lor. Nu este vina Oliviei Steer că aberațiile ei au impact. Este vina sistemului incapabil să educe corespunzător și să gestioneze corect problema vaccinării.

Și nu e nici vina lui Andi Moisescu. Oricum altfel ar acționa, s-ar transforma fie în soț abuziv, fie într-un distrugător de familie.

Căsătoria este ca o cutie a misterelor. Nu știi ce te așteaptă, dacă e goală, plină de fantome sau de chestii frumoase. Să-ți desfaci cutia în public, poate fi mai greu… Dar cu siguranță Moisescu este vaccinat deja.