Mitul femeii super-aranjate care ne fură bărbații

Ieri am ajuns pentru a nuștiucâtaoară în fața unei opinii de tipul: femeile care nu se aranjează, vopsesc, lăcuiesc, care nu își tonifică abdominalii și nu poartă tocuri cui, își pierd bărbații în fața acelora care o fac. Pentru că da, visul oricărui mascul de pe planetă pare a fi să o aibă de soață pe Kim Kardashian!

A fi femeie, în accepțiunea generală, înseamnă neapărat a fi mereu scoasă din cutie. Faci ciorbă și miroși a Amouage, speli copii la fund cu unghii de jumătate de metru vopsite cu roșu și alergi spre 368 cu tocane mai ceva ca ale lui JLo. Altfel ești praf și te paște prăpădul pe plan amoros!

Nu am să dezbat cât de nefericită este grija socială pentru femeile care își “pierd bărbații” în fața concurentelor mai atractive. Aceea nu este o pierdere, pare a fi o binecuvântare. Pentru că frumusețea fizică este cea mai volatilă calitate umană și o zice o femeie desfigurată de două ori de lăuzie.

Am să vă dau, în schimb, ca de obicei când vreau să înțelegeți ceva, niște exemple. Suficient de vechi încât eventualele persoane care se recunosc, să nu sufere. 100% reale și generale, pentru că oricine ar putea fi în situațiile prezentate.

Lucram într-o firmă în care stăteam claie peste grămadă toți colegii, iar într-una din zile a apărut brusc în spațiul de lucru o necunoscută, tânără, frumoasă, cu copiii după ea. Am realizat pe loc potențialul exploziv, totuși femeia era calmă și a cerut să vorbească în particular cu una dintre colege. Era exact scenariul pe care vi-l închipuiți: soția venită să regleze conturile cu amanta. Discuția a fost constructivă, fără drame, cu ceva promisiuni. Copiii au colorat în tot acest timp, departe de conflict.
M-a frapat nu doar situația, ci și contrastul dintre soție și amantă, care era izbitor: prima părea mult mai apropiată de standardele pe care le setăm social pentru imaginea de tip frumoasă și aranjată. A doua era însă disponibilă și relaxată, departe de zbuciumul cunoscut al femeilor cu multe obligații.

Pe scurt și pe înțelesul tuturor: nevasta era chiar frumoasă. Iar amanta nu avea nici pe departe coafura proaspătă, unghiile aranjate, hainele impecabile și pantofi sexy!

Am văzut apoi o situație similară din postura de consultant, pe când așteptam să intru la o întâlnire. Doar că soția era venită de la birou, avea 50+ și chiar părea scoasă din cutie, atât de aranjată era. Înaltă, tocuri, siluetă de model, tot tacâmul! Cu siguranță avea un job bun, părea educată și cu o profesie bănoasă. Iar amanta avea puțin peste 20, bondoacă și pufoasă, cu un zâmbet tâmp, job mediocru care nu-i permitea nici măcar o chirie decentă și haine care păreau primite de pomană.

Din nou, mitul femeii fatale care fură bărbații altora a picat!

În blocul în care stăteam la un moment dat, locuia o doamnă stimabilă care practica meseria aceea veche și hulită, încă ilegală în România. Unul dintre clienții ei era persoană publică, deci imposibil să nu-l recunoști. Venea periodic, uneori cu flori sau diverse mici cadouri. Omul acela avea soție (probabil că încă o mai are). Iar vecina mea nu părea a avea nici cea mai vagă intenție să-l fure de lângă ea!

Las pe final confesiunile unui bărbat cu care m-am întâlnit într-un moment nefast: tocmai ce fusese deconspirat că își înșelase soția cu o colegă. Și care printre multele regrete exprimate, a spus inclusiv că amanta, deși mult mai tânără, nu suferea comparație nici măcar din punct de vedere fizic cu soția.

Există femei superbe care sunt înșelate cu tipe banale. Există tipe banale care sunt înșelate cu femei superbe. Și există amante de profesie care nu fură soții nimănui, pentru că sunt mai profitabili când le sunt clienți.

Bărbații nu caută fotomodele. Nu am auzit niciodată un tip normal la cap spunând că nu-i place o femeie pentru că nu are sprâncenele pensate bine sau rădăcinile părului vopsite. Sau dacă spune, înseamnă că îi este, de fapt, inaccesibilă. Mulți nu înțeleg cum arată celulita. Și li se par ridicole cam toate încercările noastre de a ne înfrumuseța.

Evident că nu îndemn la neglijență. La a mirosi a tocană (deși nu-i un miros rău!) sau a ne împleti cosițe la axile (deși a revenit moda).

Dar vă spun că atracția este dincolo de unghii cu gel sau linia perfectă a machiajului. Și că preocuparea pentru cum arătăm ar trebui dublată de preocuparea pentru a ne dezvolta personal și profesional. Pentru că nu este normal să trăim cu frica perpetuă că acolo, undeva, este sigur o coțohârlă cu buzele cărnoase și pantofi cu toc amețitor care vrea să ne fure bărbatul.

Iar a muri de grija altora care ar putea să pățească astfel de nenoroc, este și mai ridicol!