Marea văicăreală națională

Unele dintre primele întrebări care apar în proiectele de consultanță se referă la bani: care e cifra de afaceri, se prezintă în creștere sau scădere, cum iese împărțită la numărul de angajați și altele din zona asta. Managerii eficienți dau răspunsurile instictiv, chiar dacă sunt luați prin surprindere. Calculează pe loc, știu exact cum stau pentru că le e clar că dincolo de citatele motivaționale despre leadership și valoarea angajaților, stabilitatea unei firme este dată de bani și fluxurile lor.

Managerii ineficienți o dau în confidențialitate și alte bălării care să le ascundă neștiința. Să vorbești despre banii afacerilor nu este nici rușinos, nici imoral, ci absolut normal și natural.

Acum să privim la această uriașă corporație disfuncțională care este Statul român. Și la cei care îl conduc. La cum își stabilesc bugetele, își ascund sursele de finanțare, o dau cotită când li se cer explicații, n-au niciodată bani de investiții, dar există surse privilegiate care primesc sume considerabile din variate și tot mai ciudate motive.

Ați auzit vreodată cât ne costă nebunia numită Covid-19? Ați auzit vreodată că ar mai trebui x miliarde de lei pentru investiții în educație? În afară de bugetul anual, niciodată gata la timp și întotdeauna comunicat cu jumătate de gură în speranța că aude doar un sfert de ureche, despre bani se vorbește doar în sintagmele “sunt” sau “nu sunt”. Ca în firmele conduse de proști.

Vom ști așadar că suntem pe drumul cel bun când vom vedea, așa cum este normal, banii. Atât câți sunt, de unde vin și cum se cheltuie, în raportări transparente, periodice și, mai ales, clare. Nu există să îți crească brusc cheltuielile cu sănătatea + protecția socială  și să nu discutăm cu cât. Sau să ignorăm că începe școala și nu avem infrastructură completă pentru scenariile prezentate, adică alte noi nevoi financiare.

Până atunci rămâne cum am stabilit: ne văicărim perpetuu că nu sunt destui bani, vorbind totuși despre alocații și alte astfel de subiecte electorale. Poate pică alții din cer, dar de la Dumnezeu!