Lupta cu ideile fixe

După cum observă mulți, actualul virus pandemic a ajuns o religie, unii cred în existența lui, alții sunt convinși că este o născocire globală menită să aducă o nouă ordine mondială.

Scenariul filmului actual este clasic, personajele diferă. De data asta îl avem pe Bill Gates care vrea să microcipeze și controleze lumea, dar și Big Pharma, acest perpetuu vinovat de serviciu care mai și face, vorba românului, dar ne și omoară.

Nu este nimic nou sub soare. Avem deja vacciniști vs anti-vacciniști, psd-iști versus restul lumii, vegani vs omnivori, oameni care cred că Pământul este plat vs cei care îl văd mai rotofei și exemplele pot continua. Dacă stai să analizezi unele dintre cele mai bizare născociri pornesc totuși de la boabe de adevăr.

Ceea ce devine tot mai bizar este că încă nu ne-am obișnuit cu varietatea de credințe. Cu mixul uman care populează planeta noastră, indiferent de forma ei. Vrem ca toți oamenii să gândească la fel ca noi, să aibă aceleași opinii, să ia aceleași decizii. Și asta este la fel de nebunesc cu a vedea Pământul ca pe o clătită.

Întotdeauna vor exista oameni răi: criminali, violatori, escroci. Apelurile noastre la empatie îi lasă rece, ei au propria agendă din care nu pot ieși. Întotdeauna vor exista oameni cu abilități reduse de a analiza date sau întâmplări. Care vor crede în teorii ale conspirației altminteri ușor demontabile. Apelurile noastre la rațiune sunt naive, dacă ar funcționa nu și-ar găsi obiectul muncii de la bun început.

Întotdeauna vor exista oameni altfel decât noi. Care mănâncă chestii cu potențial dubios, se îmbracă anapoda, cred că tigrii pot fi animale de companie sau că anumiți oameni politici sunt providențiali.

Și, credeți-mă, ar fi groaznic să nu existe! Unul dintre ingredientele progresului este îndoiala. Știu că pare o prostie să pui la îndoială vaccinarea, care a eradicat boli mortale și a crescut speranța de viață a omenirii, dar uneori lucrurile chiar au scăpat de sub control pe terenul cercetării. Iar sub presiunea acestui curent, schema clasică de vaccinare a copiilor a fost serios simplificată. Au apărut produse mai bune, mai complexe, mai ușor de aplicat.

Știu că pare o prostie să crezi că industria farmaceutică ne vrea morți. La naiba, cadavrele nu mai iau medicamente. Dar cred că suntem cu toții de acord că nici sănătoși nu i-ar fi prea profitabil să trăim!

Îndoiala este așadar bună la nivel social. Iar dacă au existat victime colaterale individuale, ele și-ar fi găsit probabil oricum un alt pericol similar.

Pe frontul coronavirus lucrurile stau la fel. Îndoiala nu doar că este firească, dar își are rolul ei. Este bine să ne gândim că unii dau tunuri financiare profitând de ocazie, pentru că așa se întâmplă. Este bine să facem presiuni asupra sistemului, pentru că astfel poate mai sar din multiplele și înfometatele căpușe care-l populează în mod obișnuit.

Oamenii care nu cred în prezenta boală au așadar rolul și locul lor social. Individual, fiecare dintre noi pătimește sau trăiește după cum îl duce capul. Nu-i bai oricum o dai. În grup însă, a trăi în unanimitate ar putea fi sfârșitul nostru ca specie.

N-am să fac apel la rațiune, știu că este inutil. Nu poți lupta cu ideile fixe, nu există încă arme. Iar a ridiculiza, eticheta, înjura chiar nu ajută! Războiul proști contra deștepți, faza pe Sars-Cov-2, va continua. Care-s de fapt proștii și care-s deștepții nu vom afla, cu adevărat, niciodată.

Deci indiferent de baricada pe care vă aflați, purtați mască, spălați-vă pe mâini, nu intrați în spațiul personal al celor pe care nu-i cunoașteți, evitați aglomerația. Chiar și dacă îi credeți pe cei care vă zic că virusul nu există. Nu uitați că îndoiala este bună și precauția îi este soră!