Lucruri de care nepoții noștri nu se vor bucura

Se vorbește deja despre o lume a viitorului pe care nici măcar Jules Verne nu și-o putea închipui. Dar până să trăim în metaverse, vă zic niște chestii banale care au dispărut sub ochii noștri, au devenit vintage peste noapte și chiar tind să intre pe lista chestiilor din trecut de care ne va vom minuna în viitor.

1. Zilele libere de la școală datorate unor cauze naturale. Mai știți cum se închideau școlile din cauza codurilor roșii de ninsoare/ vânt/ Vijelie? Veste proastă: de când cu pandemia și online-ul, nu vor mai exista. Nepoții noștri se vor loga, vor posta online temele și vor da evaluări chiar și în timpul Apocalipsei! 😀

2. Glumele considerate incorecte politic. Copilul mic citește zilele acestea o carte scrisă în anii ’50. O fac și eu cot la cot cu el, să mă asigur că nu doar dă paginile la intervale regulate de timp. Și râd de mă prăpădesc. Este acolo un banc cu surzi, asezonat unei secvențe cu umor de situație, jur că a trebuit să iau o pauză de mers la baie să pot relua cititul!

Dar bancurile cu surzi, nebuni, polițiști, blonde, tind să devină istorie. Într-o lume tot mai obsedată de a oferi drepturi chiar și celor care nu au nevoie de ele, cel fundamental, de a spune ce gândești, se disipează. Literatura nu are cum să nu se schimbe. Umorul nici atât!

3. Relațiile aproape parentale cu bunicii. Dacă ne gândim la părinții părinților noștri, realizăm că erau într-un fel în care nu știu dacă noi mai putem sau vrem să fim. Dincolo de faptul că nu mai arătăm similar, avem alte preocupări, alt stil de viață, alte așteptări. Nu mai zic despre mobilitatea geografică care împarte familiile pe mai multe continente, digitalizând, astfel, poala bunicii.

Cei în vârstă devin tot mai cool și prezenți în viața celor mici, dar într-un mod mai formal și autonom, alegând astfel cât timp petrec cu ei, unde și cum.

Cu siguranță că mai sunt și altele similare, care vor rămâne istorie sub ochii noștri, așa că apreciez completările voastre.