O știre ca de Almanah Comic ne spune că Ornella Muti, celebra actriță italiană, a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru că a lipsit de la job, adică de la teatrul Giusepe Verdi din Pordenone, motivându-și absența cu un certificat medical fals.
Aceasta a invocat o laringită care nu i-ar fi permis să joace, dar i-a permis în schimb să meargă la o gală organizată de Vladimir Putin chiar în seara reprezentației. Acum, ce să zic, nu e ca și cum laringita te țintuiește în pat, de cele mai multe ori doar îți ia glasul și îți dă un oarecare disconfort fizic.
Dar nu te poți da lovit pentru muncă și să te declari apt pentru distracție. Și, mai ales, nu apelând la un fals, pentru că de fapt aceasta a fost frauda care a justificat condamnarea sa.
În caz că vă întrebați cum s-a ajuns aici, trebuie să știți că reprezentanții teatrului au dat-o în judecată, iar întâmplarea a avut loc în 2010.
Fraudele de acest tip nu sunt deloc rare, ba chiar costă bugetele de asigurări enorm. Nu degeaba s-a încercat și la noi limitarea efectelor, prin celebrul articol de lege care îi obliga pe cei bolnavi să rămână la domiciliu pe perioada concediului medical, putând fi verificați astfel de comisii speciale (proastă idee, dar asta este altă discuție).
În cazul Muti treaba este simplă: dacă plătește 300.000 de euro ca prejudiciu teatrului, scapă de închisoare.
În cazul pandemiei de boli false, lucrurile nu sunt deloc ușor de rezolvat. Pentru că cel puțin în România, situația este îngrijorătoare. Dacă s-ar face analize statistice privitoare la concediile medicale și diagnosticele care le justifică, ne-am mira cum de mai există și oameni apți de muncă.
Doctorii dau adeverințe contra unei șpăgi. Angajații iau astfel pauză nejustificată de câte ori au chef. Angajatorii trebuie să găsească soluții să facă față acestor sincope. Bugetul de sănătate oricum gâfâie, pentru că în afară de politicienii care îl căpușează, mai sunt câteva milioane de români care o fac.
Este un lanț al slăbiciunilor care merge până la mâncarea pe care o punem în farfurie, serviciile care ne sunt oferite, produsele pe care le cumpărăm. Un lanț pe care îl perpetuăm cu bună știință, în timp ce urlăm public să dispară marea corupție.
Păi mai mare ca milioane de oameni care încasează bani nemunciți, nu cred că există alta!