La metehne suntem și noi europeni

Ceea ce frapează în Italia este piața produselor contrafăcute. În toate zonele turistice vezi persoane din aceeași categorie socială purtând cu ele poșete Gucci și Vuitton, ochelari de soare, ceasuri, șepci. Le întind pe cearceafuri de culori îndoielnice sau te urmăresc ca niște copaci de Crăciun umblători prin parcări. Vin la tine pe plajă cu tot soiul de discursuri agasante. Sunt omniprezenți și insistenți.

Nu doar turiștii cumpără astfel de mizerii. Sunt și oameni de-ai locului pe care-i vezi purtând o borsetă fake sau ochelari așișderea.

Este o industrie evident organizată în mod temeinic, profitabilă, dar mai ales protejată cumva. Pentru că într-o țară în care oamenii legii patrulează periodic pentru siguranța cetățenilor, devine evident că fie nu există legi, fie interes în a stopa fenomenul.

În prima noastră vacanță de pe litoralul italian, la recepția hotelului ne-a întâmpinat un anunț care înștiința turiștii că este ilegal să achiziționeze produse contrafăcute și că cei care o fac sunt pasibili de amendă.

De atunci au trecut mai mult de zece ani, iar fenomenul a luat o amploare inimaginabilă. Au dispărut chiar și banalele (și inutilele) avertismente.

Veți spune că peste tot se vând produse fake, ceea ce este corect. La noi se aud zvonuri că inclusiv magazine fițoase de mall combină produse originale cu produse din piața de contrafaceri. Dar nu așa de mult. Nu atât de vizibil. Nici atât de obraznic.

Iată că atunci când există interese comerciale uriașe (4,5 miliarde euro, estimare din 2013), statul închide ochii, fără să uite a mima totuși preocuparea și îngrijorarea.

Până la urmă ar trebui să ne păzim singuri. Marfa venită pe căi neoficiale este adesea de o calitate îngrozitoare  comparativ cu cele mai proaste produse din piață, nu cu cele originale pe care le imită. Nu respectă minime cerințe de siguranță, materialele pot conține substanțe periculoase, iar procesul logistic la care sunt supuse sporește riscurile pentru sănătatea noastră. Plus că unele sunt urâte rău, mai ales la categoria haine și accesorii! Nu pricep de ce preferă unii să poarte o hodoșenie inscripționată fals, decât să achiziționeze produse de calitate ale unor branduri mai puțin cunoscute, dar vanitatea umană pare a fi cartea câștigătoare întotdeauna.

Acestea fiind zise, nu doar noi mimăm lupta cu marea corupție. Sunt și alții! Nu că asta ar ajuta la ceva…

Sursă foto: http://www.dailyedge.ie/fake-designer-goods-865028-Apr2013/