La ce sunt bune crizele?

Se spune că lucrurile bune aşteaptă dincolo de zona proprie de confort. Eu cred că sunt tangibile, exact în jurul nostru, dar ne sunt accesibile abia când scăpăm de propria noastră importanţă din câmpul vizual. Cu alte cuvinte, că tot ce este bun în viaţă stă dincolo de Ego.

Abia atunci când înţelegem că fundul nostru are aceleași funcţiuni ca şi celelalte funduri, ba chiar şi creierul, deci doar comportamentul, caracterul, acţiunile, rezultatele noastre ne diferenţiază de cei din jur, devenim cu adevărat oameni mari.

Ego-ul ne dictează cum să ne îmbrăcăm, ce să răspundem când suntem ofensaţi, ce statut credem ca merităm. Dincolo de el stau răspunsuri mai profunde, uneori incomode, dar hotărâtoare pentru o viaţă sănătoasă, împlinită, în echilibru mental.

Oamenii normali au tendinţa de a venera confortul. De aceea se tem de schimbări, îşi găsesc ocupaţii doar de dragul de a-şi umple timpul şi se uită la alţii cu ochi critic pentru a-şi întări convingerile care i-au dus pe acest drum liniştit şi uşor de dus.

Oamenii mari nu se tem de disconfort, ba chiar îşi găsesc motivaţia în a învăţa ceva nou, în a purta o luptă dificilă, în a avea competitori. Nu evită căderile de teama opiniilor negative ale plebei, se ridică şi o iau de la un capăt sau de la celalalt până când le iese. Apoi îşi stabilesc o nouă ţintă.

De aceea în crize se văd adevăraţii câştigători. Este simplu să înoţi în ape limpezi, e mai complicat când totul în jur e o furtună. Crizele ni-i scot în faţă pe cei adaptabili, care pot evolua. Pilonii pe care putem construi. Multitudinea de riscuri, dar şi de oportunități.

La nivel personal, crizele sunt cele care ne ajută să ne trezim. Să realizăm că nu dă nimeni doi bani pe masina noastră fiţoasă, ci pe abilitătile şi puterea noastră de a face lucrurile să se întâmple. Ne aruncă de pe piedestalul pe care ne auto-ridicăm adesea şi ne arată că premianţii vieţii nu primesc neapărat diplome formale. Ne transformă, ne învaţă, ne învie, ne resetează.

Am văzut până acum o mulţime de crize: politice, economice, sociale, personale. Şi una care le-a înglobat pe toate: recenta pandemie. Şi vă spun că cel mai mare beneficiu al lor este acela că ne repun prioritătile în ordine si Ego-ul acolo unde îi este locul.

Winter is coming…