Jurnal de Mall și inventar de șifonier

Ieri am bântuit prin mall-ul din apropiere – anul acesta am întârziat nepermis cu logistica începutului de martie, în plus n-am fost nici foarte organizată, aşa că au rămas pe listă ultime achiziţii.

Dacă tot am apucat să prind magazinele la ora deschiderii, am intrat și pe unde nu-mi fierbea oala, să mă inspir în ținutele din primăvara asta. Ca şi cum după noua serie de nopţi nedormite şi terorizante, mai apuc în creierii dimineţii să fac alegeri vestimentare conştiente!

Dar cochetăria moare după speranță, iar informaţia este putere, așa că iată ce am văzut pe umerașe pentru sezonul care debutează mâine:

1. Cârpiţe. De tot soiul. Adică bucăţi din material de proastă calitate, care ţin loc de fuste, bluze, rochii, pantaloni. Sunt foarte colorate şi îmi amintesc de traista cu bucăți textile pe care o aveam în copilărie pentru păpuși de la vecina mea, talentată croitoreasă. Cine stă bine cu termoreglajul (primăvara autentic românească e adesea capricioasă) le poate purta, pentru că sunt nepretenţioase şi ieftine. Totuși eu aș spune pas.

2. Floricele pe câmpii. Se poartă imprimeurile florale împestriţate. Singura problemă este că acestea nu dau deloc bine pe cârpiţe, arătând preţul exact al outfitului. Eu am deja în garderobă flori, în variante fericite, așa că pas noutăților.

3. Bufantul. Se poartă pantalonii bufanţi, bluzele cu mâneci bufante, fustele bufante, mă aştept să apară iar şi părul bufant! Nu, mulțumesc!

4. Galbenul. Galben muştar, galben lămâi, galben care bate în portocaliu, galben pai, albicios sau pastelat. Poşete, pantofi, haine, pălării, eşarfe, orice, doar să aibă ceva solar pe ele. Am deja, a se vedea mai jos.

5. Salopete şi sarafane lungi, scurte, midi. Din catifea, reiat, jeans clasic, prespălat sau colorat, materiale army sau plastic. Am și din astea, pas.

6. Vinilin lucios negru (dar şi colorat). Am bifat în facultate, acum zic pas.

7. Lungimi incerte, undeva între midi si maxi, asimetrii, transparenţe. Ținem.

După cum vedeți, de la o vârstă găsești sigur în dulap tot ce se poartă! 🙂

Mai ales că problema pe care o văd eu sunt două: în primul rând calitatea tot mai slabă a produselor vestimentare, chiar şi în cazul brandurilor care depăşesc statutul de mass-market şi în al doilea, nivelul de creativitate tot mai scăzut al industriei.

Tricourile au durata de viaţă de aproximativ 6 luni, nu pentru că se demodează, ci se ciuruiesc şi descos. Cămăşile se subţiaza, accesoriile (nasturi, butoniere), fiind primele care cedează. Nu este doar un semnal de alarmă economic sau care ţine de poluare, dar deja trăim cu stresul să nu ajungem acasă cu hainele hărtănite deşi am plecat cu ele impecabile şi nu la război, ci la birou.

Fustele şi rochiile sunt rareori dublate, despre a fi şi corect dublate, nu mai vorbesc! Se electrizează doar când le atingi, mă întreb cum sunt la purtat. În plus mi se pare incredibil sa văd în magazine haine scămoşate încă de pe umeraş, descusute, rupte.

Repet, am fost în mall, unul mare şi cunoscut. Dar cred că o vizită într-un magazin de SH din cartier este mai puțin traumatizantă vizual. Poate de asta piaţa hainelor purtate revine în formă. Sunt ieftine, selectate şi arată mai de încredere ca cele din magazinele cu haine noi.

În ceea ce priveşte nivelul de creativitate, din nou magazilele SH probabil că sunt mai generoase în idei. Creatorii zilelor noastre iau acelaşi tipar, aceleaşi materiale, culori, aceleaşi execuţii şi mai adaugă o fundă, un ciucure sau un cordon. Am crezut că nu văd bine, dar poşeta pe care am cumpărat-o în urmă cu trei-patru ani și o purtam ieri se regăseşte în colecţia de masă din anul acesta a altui creator de modă. Exact la fel: culoare, material, accesorii. Are în plus un soi pampon ofilit la fermoar. Şi costă dublu.

Există o vorbă: sunt prea sărac să mă îmbrac ieftin. Problema zilelor noastre este că poţi creşte bugetele serios şi tot ieftin se cheamă că te-ai îmbrăcat.

La final vă las cu poza pe care am pus-o ieri pe Instagram ca preambul al textului de astăzi. Pantofii sunt nişte Air More Money “Meant to Fly”, o reinterpretare a unui model vintage, care întorc la propriu privirile pe stradă. Am galben verzuliu sezonul acesta, mulțumesc soțului că a insistat să-i probez!

Iar bluza este un no name de producţie autohtonă pe care o am din liceu. E încă impecabilă, deşi a fost purtată intensiv şi a trecut prin perioade în care nu a fost depozitată corespunzător. Nasturii aurii sunt ca noi, materialul se ţine bine, ca în prima zi, cusăturile sunt tari pe poziţii. Probabil că o voi purta în această primăvară, deşi galbenul nu mai este pe lista mea de favorite de când am părul deschis la culoare şi folosesc SPF zilnic.

Iar sus de tot vedeţi cum am bifat și florile cu o vizită de weekend în outlet, de unde am luat o rochie din material greu cu un croi asimetric pe care sper să o port cât mai curând.

Cearcănele adânci și mutra deznădăjduită din sezonul ăsta nu-s chiar de podium. Dar toate vin și trec asemeni modei.