Ideile principale ale anului 2022

Atenție, decembrie stă să se încheie, deci poate urma o serie de texte retrospective!

Primul lucru care-mi vine în minte: 2022 este anul în care am desăvârșit unul dintre obiectivele mele de om matur: am renunțat (sper) la etichete. Nu mă refer la cele atașate hainelor sau la comportamentele care țin de politețe. Ci, după atâtea câte au fost (și, cu siguranță, vor mai urma) nu mai confer situațiilor, persoanelor, experiențelor o singură denumire: sunt bune sau rele, frumoase/ urâte, benefice/ distructive.

Toate câte ne apar prin viață sunt, pur și simplu. Dețin un cumul de multiple și diverse calități. Iar rezultatele obținute, la rândul lor, conțin un amalgam de semnificații și posibile continuări.

Al doilea este că citatele acelea motivaționale au, uneori, dreptate. Nu trebuie să ai în cap tot drumul pe care o pornești, cu halte clare și timp de parcurs. Uneori este suficient să faci un pas în față să vezi câte opțiuni de călătorie minunate ți se oferă. E drept că acest prim pas este și cel mai greu de urnit, dar credeți-mă, oricât de mic ar fi, odată făcut, întotdeauna dezvăluie noi perspective și posibilități.

Al treilea: întotdeauna există soluții. La aproape orice. Exceptând nemurirea, care încă nu s-a inventat nici la ființe, nici la relații, în viață apar mereu probleme cu rezolvare. Doar că nu e ca la matematică cu algoritmi și pași de urmat, ci, mai degrabă ca la film, cu actori principali și secundari, scenarii diverse, încercări. Și erori.

Știu că cel mai greu pare să găsim răspunsul. Dar asta nu pentru că este greu de dibuit, ci pentru că deseori nu ne place și nu vrem să-l acceptăm.

Nu în ultimul rând, 2022 este anul în care m-am surprins trăind în prezent. N-am mai pozat atâtea apusuri, situații inedite, portrete sau secvențe de vacanță, pregătindu-mă parcă pentru un viitor lipsit de frumos, ci m-am bucurat pur și simplu de ele. Nu mi-am mai torturat gândurile cu frânturi din trecut, ci am privit mai des ce am în fața ochilor în acel moment.

Și poate a venit momentul ca acum, la final de 2022, să renunț și la retrospective! 🙂