De câteva săptămâni bune copiii din cartier se pregătesc de Halloween.
Pentru cei care n-au prea deschis blogul până acum, mă simt nevoită să precizez principiul de bază al subsemnatei, adică faptul că lucrurile, întâmplările, oamenii și sărbătorile au valoarea pe care le-o dăm noi. În cazul festivității de față, nu vorbim așadar despre celebrarea răului, urâtului și altor astfel de concepte pe care le invocă pseudo-patrioții sau ultra-creștinii. Ci despre prietenie, gașcă, distracție, timp împreună, organizare și dulciuri.
Nu purcede nimeni la ritualuri satanice, doar se râde mult, se fac poze, se socializează.
Ce am observat în acest an?
Colindătorii noștri au crescut mult, atât de mult încât frații și surorile lor au vârsta la care ei au început să ne viziteze de sărbători.
Experiența își spune cuvântul. După ce ani de zile s-au certat în comitete de organizare ba de Halloween, ba de Crăciun, de data asta lucrurile s-au legat frumos, fără conflicte și sincope.
Clasicul nu se demodează niciodată. Copilul a venit acasă cu o cantitate impresionantă de dulciuri frumos ambalate, dar gândul i-a rămas la gogoșile servite de una dintre vecine.
Cine zice că îți trebuie un sat să crești un copil are mare dreptate. Degeaba ai bunici, bonă, mâncare la un click distanță. Copiii sunt fericiți în comunitate, în grup, având o doză sănătoasă (și în siguranță) de libertate. Trebuie să fie mulți, să aibă conexiuni diverse, să învețe să-și gestioneze conflictele, emoțiile negative, frustrările, să-și găsească ajutorul, parteneriatele, aliații.
În ziua de azi cei mici au treabă mai multă ca cei mari. Teme, proiecte, meditații, teste de evaluare, îi aud des vorbind despre ele. Și îmi place că găsesc astfel de prilejuri să se deconecteze de responsabilități și să se distreze.
A fost așadar frumos. Avem dulciuri pentru un an. Pregătirile pentru colindul de Crăciun pot începe! 😀