Presa de astăzi a explodat pe tema unei doamne exotice, pusă pe scaun de cinste într-un inspectorat școlar din Arad. (*)
Pe de o parte avem corul care întreabă: ce Doamne apără și păzește caută duduia cu ventuze în loc de buze și decolteu generos acolo? Ce o recomandă? De unde a apărut?
Pe de alta, voci care apără prezența sexualizată a persoanei, folosind o retorică de tipul: băi superficialilor care nu puteți vedea voi dincolo de haine spre sufletul bun și cald al unei persoane!
Evident că ambele variante au partea lor de validitate. Dar la fel de evident este că această corectitudine politică ne va duce pe noi culmi ale absurdului.
Fiecare are dreptul să îmbrace ce dorește. Plus că își poate aranja la fel și corpul: se poate opera, tunde, colora, își poate scoate dinți sau coaste, își poate adăuga unghii, extensii, cercei sau coarne.
Dar fiecare meserie are codul ei vestimentar. Doctorii se îmbracă simplu, comod, curat. Dacă aș vedea un medic consultându-mă cu pantofii murdari de noroi de afară, cred că aș căpăta automat niște ezitări în ceea ce îl privește. Bancherii ne păcălesc cu costume, piloții se dau competenți cu șăpcălii. Artiștii sunt neconvenționali. Iar când merg la școală mă aștept să remarc omul din fața mea. Nu părul, nici gura, nici fusta, cu atât mai puțin decolteul.
Am văzut femei ale muncii superbe. Dar una este să vorbim despre dotări ale naturii și alta despre multă piele la vedere sau sutien care transformă sânii în amigdale (**).
Oamenii ne percep după cum ne dezvăluim. Și nu este întotdeauna vina lor că își fac o impresie greșită.
Poate că sunt o babă superficială. Ar trebui să las o femeie care arată și se îmbracă provocator să-mi demonstreze mai întâi ce poate. Dar nu am întotdeauna timp, chef și dispoziție. Tocmai pentru că mă aștept ca fiecare să arate în lume ce are mai bun. Prima impresie, alea, alea. Iar dacă mi se arată cioculețul de rață, mi se pare că aud doar mac, mac, mac.
La final îi rog pe promotorii corectitudinii politice să lămurească un lucru: cum explicăm copiilor că sexualizarea femeii este greșită, dacă persoane care folosesc intensiv nurii apar în posturi de conducere fără a avea neapărat o carieră solidă înainte? Și cum facem asta când chiar un inspector școlar pozează online provocator?
Haina nu face pe om. Și nici lipsa ei. Poate că persoana în cauză chiar a fost victimă pe nedrept. Dar binele învinge, iar știința bate decolteul. Așa că urmăresc cu sufletul la gură destinele educației permanente din județul Arad.
(*) Nu mai pot folosi literele mari pentru unele instituții ale statului.
(**) Exprimarea metaforică aparține Marelui Copil.
Poza este luată de pe zoot.ro și reprezintă un costum de baie. Sau o bluză. Chiar o rochie. După cum vede fiecare 🙂