Două scurte, dar cuprinzătoare

Vremurile grele au început deja şi mă minunez să văd încă, firme şi candidaţi care se poartă ca şi cum Raiul economic ni se desfăşoară în faţa ochilor pe termen nelimitat.

Las aici două sfaturi care par banale, dar, credeți-mă, că nu sunt deloc așa!

Pentru cei care conduc firme: nu vă agitaţi cu recrutarea şi selecţia mai mult decât este cazul, pentru că nu-i momentul acum, vorba reclamei. Fluxurile pot fi redefinite, un sistem funcțional nu se prăbușește în lipsa unui element. Oamenii nu-şi schimbă jobul în vremuri tulburi din motive evidente, de aceea este posibil să cheltuiți bani și energie pentru nimic. Dar măcar acum gândiţi-vă la retenţie, la cum să păstraţi ce aveţi. Pentru că cei care n-au făcut-o sunt în pericol ca cei care ştiu cu ce se mănâncă HR-ul să reuşească să le fure angajaţii cheie chiar şi în aceste vremuri tulburi.

Pentru candidaţi: nu demisionaţi dacă nu aveţi deja o altă ofertă de job. Da, facturile au crescut, inflaţia este pe val, preţurile sunt de speriat. Dar nu este deloc un moment bun să negociaţi o mărire salarială din poziţie de forţă, fiind foarte posibil să rămâneţi fără job.

Am refuzat în toamna aceasta proiecte de recrutare cât nu am făcut-o niciodată de când activez în domeniu. Pentru că nu mai este posibil să vorbim în zilele noastre despre salarii meschine, şefi cu dezvoltarea emoţională a copiilor de creşă şi credinţa că este suficient ca o firmă să fie profitabilă ca angajaţii să se înghesuie la uşa ei.

Aşa cum, deopotrivă, nu mai este permis ca şi căutător de job să nu ştii măcar la nivel conversaţional o limbă străină, să nu înţelegi că învăţarea este continuă într-o profesie sau să nu poţi urmări trei paşi simpli, comunicaţi anterior, de a rezolva o problemă.