Din dragoste de Valentina Neacșu

Ieri am văzut o scenă care m-a inspirat. Personajele: un cuplu tânăr, el slab mort împingând un landou, ea, proaspăt ieșită din lăuzie și având triplul greutății lui, mâncând cu poftă dintr-o înghețată. La un moment dat îi oferă generos și soțului (cuplu tânăr, de la o vârstă nu mai împarți mâncarea nici sub amenințare armată), care o refuză purtând mutra ușor intrigato-dezgustată, nu înainte de a-i scana mărinimia timp de o secundă.

Mi-am amintit brusc de toate poveștile de iubire care s-au curmat brusc, prematur și tragic: Romeo și Julieta, Allan și Maitreyi, doamna cu acel colier spectaculos și personajul interpretat de Leo DiCaprio în Titanic. Toate ne-au întristat și au devenit memorabile tocmai pentru că nu s-au terminat cu celebra sintagmă “și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” ca toate celelalte povești.

Am realizat astfel brusc că personajele cu pricina au fost chiar norocoase, pentru că iubirea lor a rămas imortalizată artistic într-una dintre ipostazele grele pe care oricum toate cuplurile au darul de a le parcurge – chiar ultima.

Nu aveți cum să mă contraziceți, cumva fiecare iubire se termină tragic: fie printr-un divorț, care prea rar este civilizat și non-agonizant, fie atunci când moartea îi desparte oricum.

Iar până acolo lucrurile nu sunt deloc ușoare: fie o lăuzie care triplează greutatea, corelată cu o colegă de birou care mânâncă doar apă, paie și bătaie, poate o soacră provocatoare sau credite (RON, euro, franci elvețieni), ștersul fundurilor de urmași sau nopți insomniace însoțite de urlete, toate din categoria “moartea pasiunii”. Poliatrită, diabet, halenă, mătreață, mațe fripte, chelie, gușă, picioare de elefant.

Tablou clasic, deloc artistic.

Așa că dacă suferi acum din dragoste, zâmbește!  E dureros oricum și dacă se “împlinește”. Ba chiar pe termen lung, cumva agonizant, precum bolile cronice cu manifestări sezoniere.

Iar dacă te-a părăsit pentru o alta sau un altul, așează-i mental în scena deloc poetică pe care am văzut-o ieri. Nu este ceva rușinos, rar sau ciudat, e uzual, deci foarte posibil să se întâmple!