Destinație de-o zi: Vulcanii Noroioși

Am profitat de vara asta întârziată și ne-am propus să-i arătăm și lui Cezar peisajul extraterestru din zona Berca – Buzău. A devenit un fel de tradiție de familie, drum inițiatic chiar. Prima oară am mers cu Alex, nepotul nostru de departe. Apoi cu Cristi aka MC. A venit şi rândul mezinului așadar.

De unde fascinația pentru noroiul gri?

Pe lângă peisajul neobișnuit, selenar, vulcanii cu noroi chiar arată ca niște vulcani. Par a avea crater, “erup”, iar coroziunea solului provocată de scurgerea “lavei” amplifică senzația de real. Este minunat să vezi ceva care ar putea fi extrem de periculos periculos, cu potențial mortal, la o scală atât de mică încât singurul risc ar fi, probabil, o alergie.

Ce s-a schimbat de când i-am văzut ultima oară?

S-a mai şi construit, vorba ceea. Se circulă puțin mai bine pe anumite porțiuni de drum. Au apărut muulte toalete ecologice. Și niște panouri haioase care oferă detalii și reglementează comportamentul turiștilor în zonă.

Dar este mult mai aglomerat. Şi cumva zona aceea are farmec în pustietatea ei. Când mişună printre tine copiii altora şi mai alunecă câte o doamnă în proximitate, obligându-te la amabilităţi, parcă nu mai are aşa mult farmec.

Am fost doar la Pâclele Mari, cele mai accesibile de altfel. Doar Cristi le-a văzut şi pe cele mici până acum, de data asta mi-a fost groază că se arăta un drum aglomerat până acolo. De altfel nici la cele mari n-am stat prea mult, spre dezamăgirea lui Cezar care îşi închipuia un picnic pe iarba din zona de proximitate.

În perioada aceasta nu am prins bolboroseli spectaculoase, dar sunt câţiva vulcani activi:

Ce mi-a plăcut?

Peisajul rămâne unul care te lasă cu gura căscată, iar dinamica lui este spectaculoasă în fiecare sezon. Deşi erau foarte multi turişti, atmosfera era civilizată, fără derapaje de la normal.

Cu siguranţă că vom mai bifa destinaţia cu pricina, mai ales ca ne este destul de accesibilă.

P.S. Ca să nu-mi aud vorbe la proces, am votat și la prezidențialele de ieri. Bifând două noutăți: pentru prima oară în comuna mea adoptivă Domnești, și tot pentru prima dată pe listele suplimentare.

P.P.S. Pentru că mi s-a spus că am potenţial de influiensăr, în poză port tricou Levi’s, pantaloni cargo Boss Orange, geacă/ windbreaker Replay, ghete/ bocanci Guess şi ochelari de soare Stella McCartney. Cu telefonul nou din mână m-am laudat deja, suntem nedespărţiţi!