Despre prieteni(i)

Îmi amintesc de un interviu al regretatului actor Ştefan Iordache, în care acesta afirma că nu există prieteni adevăraţi ci doar momente de prietenie adevărată. Tindeam să-i dau dreptate, dar acum sunt convinsă că de fapt există şi prieteni adevăraţi şi oameni cu care împarţi doar momente de prietenie adevărată.

Prietenia, ca orice altă relaţie interumană, presupune câteva filtre de selecţie, aşa că nu-i chiar uşor de dibuit.

Care ar fi testele prin care trece? Minim patru:

Testul timpului

O prietenie adevărată se probeaza în timp. Este nevoie de multe experienţe, discuţii, diverse altele de trăit împreună pentru a-i putea spune pe numele ei “prietenie adevărată”.

Testul încrederii

Prietenia autentică este aceea în care îi poţi spune celui/ celei cu care o împarţi absolut orice ştiind că nu există pericole asociate sincerităţii tale. Dacă unul are curajul de a spune adevărul, iar celălalt are puterea să-l ducă, cei doi se numesc clar prieteni.

Testul “la foarte bine”

Obişnuiesc să spun că găseşti foarte uşor prieteni de simţit bine: de băut o bere, de mâncat o friptură, de petrecut câteva zile vacanţă. Foarte greu găseşti însă oameni care să se bucure autentic, real, fără urmă de invidie sau regret atunci când ai o reuşită majoră în viaţa personală, profesională, socială. De regulă un succes major triază prietenii la fel de bine ca un necaz de proporţii.

Testul “la groaznic de rău”

Aşa cum spuneam mai sus, belelele adevărate, de durată, încercările majore ale vieţii, selectează de minune relaţiile de prietenie. Este uşor să susţii pe cineva într-o belea mai mică, ce durează puţin şi are efecte minim dureroase, dar cumplit să-l ajuţi la un drum lung şi agonizant.

După cum se bagă de seamă şi hazardul îşi găseşte locul său în ecuaţia prieteniei. Se întâmplă uneori ca la foarte bine sau la groaznic de rău prietenul să treacă prin propriile sale bucurii sau încercări. Contextul, mediul, grupul au şi ele un rol atunci când vine vorba de calitatea unor relaţii.

Nu există aşadar o ştiinţă exactă, o reţetă clară care să creeze legături autentice şi durabile. Totuşi sinceritatea, empatia, lipsa de egoism, echilibrul în reacţii şi vorbe par a fi ingredientele de bază. De aceea prietenia adevărată este atât de rară, deci peste măsură de preţioasă.