Mall-urile sunt pline. Influencereala prin Social Media pare că duduie. Traficul este de coșmar prin orașele mari. Iar vacanțele celor cu venituri medii, tot mai exotice. În plus vedem cu ochiul liber tot mai mulți oameni care au tot ce își doresc, dar mai ales mult timp liber, fără să aparțină neapărat unei categorii profesionale. Ni se vorbește despre creștere economică, stabilitate, investiții. Cum să fie criză?
Dar să vedem și ce avem în spatele acestei imagini idilice în care laptele și mierea curg generos.
În primul rând este an electoral, deci realitatea ni se va arăta hâdă și completă abia atunci când tot circul cu ștampilele se va fi terminat.
Altminteri: Perioada medie în care candidații își caută job a crescut simțitor. Foarte multe companii derulează proiecte mai mult sau mai puțin transparente de disponibilizare. Nu am mai auzit de mult nume mari care să intenționeze investiții pe la noi și care să înceapă momeala unor proiecte de recrutare generoase. Piața de lux a crescut halucinat, mă mir că n-am văzut încă primul Birkin în Auchan-ul Drumul Taberelor (asta poate pentru că n-am mai fost de mult pe acolo). Prețurile bunurilor de larg consum sunt de domeniul absurdului și ele.
Pare că a crescut infracționalitatea, dar aici chiar ar ajuta ceva statistici și nu m-aș baza prea mult pe cele ale Poliției. Mai ales că în cazul micilor furtișaguri/ înșelăciuni, adică fix cele care se înmulțesc în astfel de perioade, nu mai merge nimeni să reclame, pentru că n-ar face decât să își dubleze paguba.
Se discută despre creșterea taxelor, evident că nu-i spune nimeni așa, dar în spatele haiduciei cu impozitarea progresivă nu stă nicidecum grija pentru amărâți, ci dorința de a încasa mai mult la buget.
E criză. Dacă aveți un job, țineți de el, dacă sunteți în căutarea unuia, perseverați, lărgiți aria profesională, de networking și geografică în care activați, încercați să vă distingeți din turmă. Faceți economii, deși la câte am văzut din anii ’90 până acum, uneori nici ele nu ajută prea mult. Aveți grijă la sănătate, e mult mai importantă decât credem.
Și încercați să spargeți bula în care sunteți, oricât de inconfortabil ar suna. Uneori exact știrile și mesajele care nu ne plac sunt cele care ne trebuie.