De prin lume adunate

Ne-am săturat de ai noștri, așa că m-am gândit să vă mai zic și de la alții. Răsfoind (virtual) presa din alte țări de soare pline, am ales strategic trei titluri:

Primul vine din modă, via CNN: Dolce&Gabanna își anulează show-ul din China după acuzații rasiste. Acești Pic și Poc ai fashionului au reușit așadar să-și pună în cap clienții din piața asiatică după ce au încercat promovarea evenimentului de lansare a noii lor colecții cu o serie de glume ciudățele, care au agitat serios spiritele. Ce-i drept să lansezi în China o colecție inspirată de China, este o mișcare atât de genială, că puțini ar avea curajul să o facă. Este aproape imposibil să-ți iasă fără să lezezi fie gusturi, fie mentalități, fie sensibilități. Găsiți povestea detaliată aici. Dincolo de faptul că Social Media pune paie pe foc acolo unde chiar nu te aștepți, ideea creatorilor mi se pare naivă și pe alocuri kitschoasă. Poate că ar fi momentul ca moda de podium să se întoarcă la creație vestimentară originală, că deja e inflație de influențe și omagii, de la Tory Burch la Mango sau H&M.

Al doilea este pentru a ilustra trendul global de tembelizare. Aveam senzația că doar presa noastră pare scrisă pentru tâmpiței, ei bine, nu, peste tot media coeficientului de inteligență al populației scade vertiginos. Așadar Time ne explică de ce oamenii sunt obsedați de “poppind pimples” (sună mai puțin scârbos ca în română). Ca să vă scutesc de o lectură deloc ușoară, vă zic eu ideea principală:

“Human beings are attracted to a whole range of experiences that promote unpleasant emotional or physical reactions, says Carolyn Korsmeyer, a professor of philosophy at the University at Buffalo and author of Savoring Disgust: The Foul and the Fair in Aesthetics. Sad songs, tragic operas and horror films are all examples of things many people love even though they trigger “aversive” feelings, she says.”

Al treilea vine de la BBC și este despre piața produselor fake: ce ziceți, ar merge un magazin Plada sau Loius Vuitton? Ar fi ilegal, imoral, dar profitabil? Posibil orice, mintea umană și comportamentele de consum o iau câteodată razna. De la tineri care ar putea considera cool să poarte așa ceva, până la persoane pentru care numele respectiv nu rezonează nicicum, putem găsi oricând clienți interesați.

De fapt articolul nu răspunde tocmai la întrebare, dar ne oferă o mostră de ipocrizie europeană: cel mai recent studiu zice că doar 7% din populația continentului recunoaște că a cumpărat produse fake în ultimile douăsprezece luni. Și marmota din zonele turistice învelea ciocolata Minka!

În concluzie, iată și un bonus! 🙂